Системата за изследване Позитронна емисионна томография или PET-CT/ ПЕТ-КТ е една от най-напредналите технологии в света за детайлно диагностициране и подробно изследване на определени здравословни състояния, за планиране на последващо лечение или определяне на неговата ефективност.

Технологията притежава качество на визуализация Ултра HD, предоставяйки възможност за ясно и детайлно изображение в широко поле, с видимост и на най-малките подробности.Как изглежда PЕТ скенера?


Пет скенер PET- CT е голяма машина с кръгла дупка във формата на поничка в средата, наподобявайки стандарния Ядрено Магнитен Резонанс (ЯМР) или CT (скенер).

Една от основните разлики между ПЕТ сканирането и образните тестове с ЯМР или CT, e че ПЕТ сканирането разкрива метаболитни промени в органите или тъканите на по-ранно, клетъчно ниво.

Това е от изключително значение за ранното диагностициране на заболявания, тъй като често болестните заболявания започват с функционални промени в клетките.Как се прилага?


Преди процедурата:


Преди извършване на Пет скенера, е важно пациентът да е гладувал в продължение на 6 часа. След което се измерва неговата кръвна захар, и ако тя е в допустимите граници, в кръвта на пациента се инжектира радиофармацевтик, който показва областите на тялото, където клетките са по-активни от нормалното. Най-често използваното вещество е F-18 Флородеоксигликоза. Посредством това вещество, проследяващия лекар ще може да проследи, колко добре работят Вашите органи и тъкани.

Важно! Консултирайте се предварително с Вашия лекар или екипа, който ще извършва изследването, ако сте диабетик или страдате от клаустрофобия.

След инжектиране на веществото, пациента се оставя да почива в рамките на 1 час, докато веществото се разпространи в тялото и тъканите.Самата процедура:

След като пациента е подготвен, се приема за изследване на уреда ПЕТ-КТ, като сканирането е не болезнено и протича в рамките на до 1 час.След процедурата:

След приключване на процедурата, ще може да продължите ежедневния си ритъм нормално, както и да се храните и пиете вода. Пиенето на много течности ще Ви помогне да изхвърлите използваното вещество по лесно от организма си. Ако сте приели лекарства за успокоение по време на процедурата е желателно някой да Ви придружи до дома, както и да не шофирате, тъй като може да се чувствате сънливи.За какво се прилага?


PET сканирането обикновено се използва за изследване на редица състояния, като:
 • рак
 • сърдечни проблеми
 • епилепсия
 • Алцхаймер
 • мозъчни разстройства, включително проблеми с централната нервна системаПЕТ-КТ в диагностиката, лечението и стадирането на рака


Най-важната разлика между раковата и нормалната клетка е нейното бързо и безконтролно размножаване. Нуждата от енергия на клетките е по-висока от нормалната. С радиоактивното отбелязване на захарта, белтъка и някои градивни елементи, уреда ПЕТ-КТ успява да визуализира абнормалните процеси.

Посредством иновативната технология за сканиране, Пет скенера, е един от ключовите системи, спомагащи за диагностициране и проследяване на всички стадии на лечение на онкологични заболявания.Спомага за:
 • определянето на метаболитни промени в органите или тъканите
 • определянето на мястото, на което са събрани живи клетки, като по този начин е добър пътеводител за вземане на биопсия (тъй като раковите клетки се размножават безконтролно, е възможно от взетите образци от увреденето място да не могат да се получат необходимото количество клетки за изследване.)
 • определяне на евентуално разпространение на рака
 • избора на подходящо лечение
 • проследяване на прилаганото лечение (Пет сканирането дава добра представа за това, колко добре работи химиотерапията)
 • спомага за откриването на рецидивиращи тумори, по-рано от други техники.Допълнителна информация:

Според статистиката, след прилагане на изследването, лечението на средно около един от всеки три болни пациента се променя.

Понякога вместо тежка хирургическа намеса, лечението се провежда само с медикаментозни препарати, като по този начин се избягва тежката и ненужна хирургическа операция.

Също така, с помощта на PET-CT при някои от пациентите се определя много по-малко разпространение на рака и вместо използване на медикаментозно лечение, раковото образование се премахва само чрез хирургическа намеса.

Тъй като лекарствата използвани за лечение на рак са лекарства, за които е нужно да се има впредвид сериозното им страничното действие, посредством ПЕТ скенера, ще може да получите информация относно ползата от използваното лекарство върху Вас, както и ще спомогне за избирането на най-подходящото за тъканта лекарство, с което ще имате шанс за ранно отстраняване на болестта.ПЕТ-КТ (PET-CT) в диагностиката на мозъчни разстройства


Вашият лекар може да назначи ПЕТ-КТ на мозъка Ви, с цел да прегледа функционирането на мозъка и да проследи за евентуални абнормални процеси.

ПЕТ сканирането се използва за диагностициране, проследяване и лечение на много заболявания на централната нервна система, като: епилепсия, Алцхаймер, Паркинсон, травми на главата и други.ПЕТ-КТ (PET-CT) в диагностиката на сърдечни проблеми


Вашият лекар може да ви назначи PET-CT при сърдечни проблеми, като: болка в гърдите, аритмия, проблеми с дишането, слабост и други.

ПЕТ-сканирането разкрива области с намален приток на кръв в сърцето.

Различните цветове и степени на яркост при сканирането, показват различните нива на тъканна функция, като това ще спомогне на Вашия лекар да определи Вашето състояние и как е най-подходящо да процедира за напред с Вашето лечение.Правилното тълкуване на получените данни от PET-CT са от изключително значение за дългосрочното и успешно лечение на пациента.

Екипът по Радиология и Нуклеарна Медицина в Болница Мемориал притежават знания и умения от най-висока степен и ще Ви помогнат по пътя към по-доброто здраве.