Инвитро фертилизацияПътят към родителството понякога може да бъде труден и дълъг. Екипът на болница Лив Клиник Център превръща мечтите на двойките, потеглили на това предизвикателно пътуване реалност с висок процент на успех.

Както при всички медицински процедури, предлагани от болница Лив, на двойките с репродуктивна дисфункция се предоставят най-напредналите опции за лечение на репродуктивното здраве. Стандартите за качество, установени в съответствие с международните критерии гарантират, че нашите услуги са с неограничена подкрепа, голям клиничен опит и прилагане на най-новите протоколи за лечение.

Отделението по Инвитро фертилизация на болница Лив, което се състои от специализирани лекари и има за цел да предоставя персонализирано лечение, затова решението за най-подходящото лечение се взема заедно с нашите гостите. След първата среща, се провеждат индукция на овулация (регулиране на овулацията), хирургична интервенция, вътрематочна инсеминация (инжектиране) или интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (ин витро оплождане) за лечение на безплодието. Също така се предоставя психологическа подкрепа.

Какво представлява безплодието?

Безплодие е, когато жената не забременява в рамките на една година, при редовен полов живот без предпазни средства. 85 процента от двойките в рамките на една година постигат бременност, 93 процента в рамките на две години. Останалите се считат за безплодни и имат нужда от прилагане на асистирани репродуктивни техники. Проблемът с безплодието може да се наблюдава при 15-20% от населението.

Причини за безплодие

Със съвременните технологии, при 85-90% от двойките с безплодие може да се разпознае каква е причината за него. При около 40 процента от тях причината е в биологията на жената и в 40 процента от тях причината е в биологията на мъжа. При останалите 20 процента всички показатели са нормални. При тази група не се открива причина за безплодието. Нарича се "безплодие с необясним причинител".

Най-важният фактор, който влияе на успеха на инвитро фертилизацията е възрастта на жената и резерва от яйцеклетки на жената. Особено при жени на възраст над 38 години, броят на яйцеклетки в резерва, а и качеството им значително се влошава. Дори над 40-годишна възраст – процентът на успешно забременяване пада до 30 процента. Според съвременните критерии, при жени 45-годишната възраст (с някои изключения), се счита за горна граница за постигане на успех на лечение за безплодие.

Някои от проблемите, свързани с биологията на жените може да доведат до нужда от операция преди инвитро фертилизацията, а някои проблеми могат да бъдат причина за промяна в протокола за лечение. Например, вродени или по-късно придобити нарушения в матката, които могат първо да се коригират хирургично и след това да се започне лечението, или ако жената е по-малка или по-възрастна от очакваната възраст и според възрастта на резерва на яйчниците съответно, се регулират протоколите за лечение и лекарствата.

Причини, основаващи се на женската биология
 • Затворени маточни тръби, хидросалпингс (възпаление на тръбите)
 • Нарушения на овулацията, синдром на поликистозните яйчници
 • Нарушения на матката и шийката на матката, наличие на преграда в матката
 • Хормонални и метаболитни проблеми, дисфункция на щитовидната жлеза
 • Ендометриоза и шоколадови кисти
 • Проблеми с коремната мембрана, сраствания поради предишни операции
 • Напреднала възраст
 • Вагинизъм

Причини, основаващи се на мъжката биология

При 30-40% от безплодните двойки, причината за безплодието е в мъжа. В 10-15% процента от случаите, проблем има и в женската биология. Анализът на спермата е най-основната и водеща стъпка в изследванията за безплодие.
 • Проблеми с броя на сперматозоидите или движението на сперматозоидите
 • Нарушения на спермата
 • Липса на сперма (азооспермия)
 • Запушване на каналите - носители на спермата, липса на канали
 • Проблеми с ерекцията или еякулацията
 • Хормонални причини
 • Генетични причини
 • Варикоцеле
МЕТОДИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ

Отделението по Инвитро фертилизация на болница Лив се стреми да предостави на пациентите обслужване на най-високо ниво.

Инжектиране (Осеменяване)

Това е процесът на поставяне на сперма в матката, която е предварително подготвена чрез специални методи точно преди яйцеклетката да се разцепи. За да се проведе двойно инжектиране, жената трябва да е под 38 години и да има нормален яйцеклетъчен резерв, и двете й маточни тръби да са отворени, матката й да е нормална, мъжът да има над определени стойности и мобилност на спермалния анализ.

Инвитро фертилизация (Класическо бебе в епруветка)

Това е процесът на фертилизиране на яйцеклетките, събрани от жената като се заплождат със сперматозоиди при специални лабораторни условия. За инвитро фертилизацията е нужно наличието на определен брой живи сперматозоиди. Чрез този метод се очаква определен брой сперматозоиди да се поставят на едно място при всяка яйцеклетка и заплождането ще се случи без външна намеса. Този метод се използва все по-малко в модерните клиника за инвитро фертилизация и успеваемостта му е по-ниска от тази на микроинжектирането.

Интрацитоплазмено инжектиране на морфологично подбрани сперматозоиди (Микроинжектиране)

При този процес, ембрионите се получават като се инжектира сперматозоид в определена зряла яйцеклетка. По този начин, дори мъже с много нисък брой на сперматозоиди могат да имат деца. Друго предимство на метода на микроинжектирането е, че по-голям брой от събраните зрели яйцеклетки се фертилизират, отколкото чрез инвитро метода.

Операция за извличане на сперматозоиди на тестисите

Когато при анализа на спермата не се открият сперматозоиди състоянието се нарича "азооспермия". Прости методи на всмукване могат да се използват, за да се вземе сперма, когато налице е азооспермия поради запушване на каналите. В случаите на азооспермия, когато каналите са отворени, микрохирургичното търсене под микроскоп се нарича oперация за извличане на сперматозоиди на тестисите. Тази процедура се извършва под упойка и е по-прецизна от множество методи за биопсия, при които не се използва микроскоп. Спермата може да се види като се огледат каналите; този начин под микроскоп е с по-голямa успеваемост. В допълнение, с микро-oперацията за eкстракция на сперматозоиди на тестисите, процентът на усложненията при мъжете е минимален.

Има две възможни причини за азооспермия.
1. Поради оклузия: В този случай няма проблем с производството на сперма в мъжа, въпреки че има запушване, причинено от операция или инфекция на пътя между тестиса и пениса, или сперматозоидите не могат да преминат от тестиса до пениса поради вродена липса на канали.
2. Без запушване: Това е по-често срещаната група. Въпреки че мъжете често нямат нарушение от този вид, проблемът е недостатъчно производство на сперма. Причината може да бъде хормонална, генетична или предишна инфекция. В повечето случаи, няма налично обяснение за ситуацията.

Стъпки за лечение чрез инвитро фертилизация
 • Оценка на безплодната двойка, гинекологични и урологични прегледи
 • Селективно планиране на метода на лечение
 • Развитие на яйцеклетки чрез лекарствена стимулация (индукция на овулация)
 • Вземане на яйцеклетки под упойка (OPU процедура)
 • Оплождане на яйцеклетките със сперма (интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди)
 • Прехвърляне на ембрионаСЪВРЕМЕННИ ТЕХНИКИ ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ЕМБРИОН

Асистиран хетчинг (излюпване) на ембрион

Това е процес на остъргване и цепене на околната мембрана, за да се подпомогне прикрепването на ембриона към вътрешната стена на матката. При такава имплантация се счита процента на прикрепване е по-висок.

PGD (генетична диагноза преди имплантация)

На третия или петия ден от развитието на ембрионите, се извършва биопсия и се отсяват анормалните или болестни ембриони и се прехвърлят нормалните ембриони. При двойки, които са носители на известни генетични заболявания, множество спонтанни аборти, многократен неуспех с инвитро, се анализира на вида тъкан на ембрионите (HLA определяне). Благодарение на този процес, ембрионите със здрави хромозоми се прехвърлят, за да се увеличи броя на живи раждания.

Подбор на сперма с интрацитоплазмено инжектиране на морфологично подбрани сперматозоиди

Броят зрели сперматозоиди, получени от хиляди сперматозоидни клетки в пробата, взета от мъже за инвитро операции преминават през процес на селекция и се инжектират. Този избор обикновено се основава на опита на ембриолога. При метода на интрацитоплазмено инжектиране на морфологично подбрани сперматозоиди, се предоставя по-голямо увеличение на образа, отколкото класическия микроскоп и се извършва по-точна оценка на структурата на спермата. По този начин се селектира по-добра и качествена сперма. Този метод може да спомогне в избора на сперма от по-добро качество в случаите, в които има тежко безплодие при мъжа, неуспешно инвитро без основателна причина и ниско качество на получените ембриони.

Хистероскопия и лапароскопия

При хистероскопията, която е процес на изобразяване на матката със система, снабдена с камера и осветление, проблеми като структурни дефекти на матката (преграда, двойна матка), миоми, полипи, срастване (синехия), могат да се открият проблемите и едновременно да се приложат мерки за лечение. Извършването на хистероскопия може да повиши шанса за успех на инвитро процедурата, в случай че проблемът, открит преди инвитро процедурата произхожда от матката или ако има множество неуспехи при опит за бебе в епруветка.

Лапароскопията е процес на изобразяване на коремната област със система, снабдена с камера и осветление. Най-често чрез този метод се извършват хирургично лечение на кисти на яйчниците, отваряне на сраствания поради предишни операции, хирургично лечение на миоми, които се намират извън матката и оценка на маточните тръби. Всъщност, почти всички хирургични операция, които са отворени, сега могат да бъдат извършени по лапароскопски метод. Известно е, че премахването на маточните тръби по лапараскопски метод може да повиши успеха на бременността в случай на "хидросалпингс", при който вътрешността на тръбите е изпълнена с течност, което може да повлияе неблагоприятно на успеха на инвитро процедурата.

Замразяване, съхранение и размразяване на ембриони

Ембрионите могат да се замразяват чрез специални методи за период от втория ден до петия ден от развитието си и след това да се съхранят в азот на -1960 в епруветка. След прехвърлянето на ембриона, ембрионите, които са нараснали и са с добро качество се замразяват, за да могат да се използват за следваща бременност или в случай на неуспешно лечение.

Хиперстимулацията на яйчниците или синдром на хиперстимулираните яйчници, когато използваните лекарства имат прекомерен ефект спрямо яйчниците и това доведе до задържане на течност в тялото на майката. Модерните инвитро лечения имат специални протоколи за лечение на такива рискови случаи. В допълнение, създадените ембриони, се замразяват и съхраняват за по-късно прехвърляне. Модерните методи за замразяване и размразяване на ембрионите намаляват риска от този проблем до нула без да повлияят на качеството на ембриона.