Бариатрична хирургияСветовната Здравна организация признава затлъстяването като най-сериозният здравословен проблем при хората за 21 век. В съвремието ни след тютюнопушенето, затлъстяването е вторият най-често срещан проблем, който води до сериозни загуби в качеството на живота.

Затлъстяването подлежи на лечение и и именно поради това информирането на масата хора и предотвратяването му е от изключително значение. Организират се редица кампании сред хората, с цел информиране за рисковите фактори от затлъстяването и резултатите от него.

Въпреки това от ден на ден броят на хората със затлъстяване расте. В България над 33% от населението е с наднормено тегло или затлъстяване , а при хората над 45 годишна възраст този процент достига 45.

Затлъстяването е болест, която трябва да се лекува и без значение каква е причината, всеки човек с такава диагноза или висок риск от поставянето на такава диагноза, трябва да бъде лекуван с различни практики и различни медицински подходи. Разбирайки това, ние сме събрали много и различни специалисти в това отделение. В Центъра за затлъстяване към Болница Мемориал се провежда мултидисциплинарен подход при лечението на обезитет.Прилагане на цялостно лечение под един покрив

Центъра за затлъстяване към Болница Мемориал разполага с редица опитни специалисти като такива по хранене и диетология, психиатрия, психология и хирургическо лечение на затлъстяването и заедно с медицинските сестри в центъра предлагат комплексно лечение. Всички проблеми като метаболитни нарушения, неправилното и нездравословно хранене и психологичните проблеми довели до това биват изледвани и проучвани подробно. В следствие на това се изготвя цялостна картина на пациента, благодарение на която може да се прецени дали пациента може да отслабне дълготрайно с медикаментозно лечение в комбинация с физическа активност, и в случай , че отговорът е отрицателен се планира хирургическо лечение.
Специално лечение за пациенти с и без диабет

В центъра за затлъстяване към Болница Мемориал пациентите със затлъстяване се разделят на две групи-такива с и без диабет. 90% от пациентите с диабет и особено тези с тип2 страдат от наднормено тегло или обезитет. При тези пациенти е важно при отслабването да се следи и диабетът. Заедно с диабетът, затлъстяването също е причина за появяване на множество допълнителни заболявания. Инсулинова резистентност, високо кръвно налягане, сънна апнеа, сърдечна недостатъчност, инсулт, алцхаймер, панкреатични чернодробни и бъбречни увреждания, рак на гърдата и пикочният мехур, проблеми със жлъчният мехур и рефлукс , ставни иувреждания и дихателни проблеми, са едни от най-сериозните и често срещани усложнения в следствие на затлъстяването. Поради това при пациенти, които постъпват в центъра за затлъстяване първата ни грижа е да определим причината за това затлъстяване. С редица кръвни тестове се определя дали пациента страда от диабет, високо кръвно налягане или синдром на сънна апнеа.
Индивидуални хранителни програми

В днешно време, когато се спомене за обезитет първата асоциация на хората е хирургична намеса, но преди нея се прилагат всъщност хранителен режим, физически упражнения и заедно с тях и медикаментозно лечение. При пациенти с проблемни килограми в до 30% от случаите могат да се постигнат големи резултати и само с диета, психологична подкрепа и медикаментозно лечение. В такива случаи за пациента се изготвя специална хранителна програма спрямо неговите хранителни навици и предпочитани храни. Заедно с диетата се определят и дозите за медикаментозно лечение, като спрямо повлияването може да се налагат промени. Това е така,тъй като лекарствата,които подтискат апетита всъщност подтискат и глада на пациента на психологично ниво. След намаляване на приеманото количеството храна на преден план излиза приема на протеини. Спрямо ръста и килограмите на пациента се определя нуждата му от калории, а след това ако има недостиг, той се запълва с протеини. Въпреки, че протеините се набавят основно от месна храна, то за веганите и вегетарианците също има растителни алтернативи.
Негативното влияние на затлъстяването върху психичното здраве на човек

Затлъстяването е не само физически проблем, той има негативен ефект и върху психиката. При хора при, които се наблюдава този проблем се забелязва и много ниско самочувствие спрямо хората с нормално тегло. Грешното възприемане на тялото на човек води до ниско самочувствие. А това от своя страна води и до депресия. Към споменатата картина могат да се добавят и тревожност, нарушена сексуална функция, проблеми със съня и други лични проблеми. Проучване, което привлича вниманието сочи, че повишаването на индексът за телесна маса, води до спад в личното самочувствие на човека.
Правилно лечение, което ще излекува и тялото и самочувствието ви

Пациентите с обезитет, които идват при нас, ако имат желание за хирургично лечение първо преминават през психологична оценка. В този етап нашите специалисти психиатри преценяват дали пациентът има психичен проблем или не и как би се справил в след оперативният период. След проведени проучвания става ясно, че при проблем със затлъстяването освен психопатологията на самото заболяване много често има и други съпътстващи психологични проблеми. Поради тази причина с цел качественото излекуване на пациента е от значение да бъдат премахнати тези проблеми. Има изследвания, които след като бъдат направени откриват причината за прекомерното хранене и след приключване на лечението спомагат за трайното задържане на килограмите.
Седмични терапии

При психиатричното лечение на пациентите с обезитет се прилагат още и диети,упражнения и групови или индивидуални терапии. Когнетивно - поведенческата терапия е един от методите за справяне със затлъстяването, тъй като много често пациентите интерпретират погрешно ситуации от околната среда и започват да имат чувство за вина и от там глад. Благодарение на това е от значение позитивното мислене при пациентите, а също така и спомагането за правилното справяне с проблемите. Пример: човек може да свали голямо количество килограми и когато стигне определено тегло да престане. От там започва да нарушава диетата си и като резултат отново се покачват килограмите дори и до по-високи стойности от преди. Във връзка с това трябва да се стараем да нямаме прекалено високи очаквания. За период от 6 месеца реалистичното очакване е загуба на килограми с 5-10 % от първоначалните. При започване на терапията, диетата и упражненията, ако килограмите са 80, то очакванията могат и трябва да бъдат за отслабване с 4 до 6 кг. След този период отново се прави оценка на това колко килограма е редно да бъдат свалени. След първата среща, в рамките на 2 месеца се провеждат още 7-8 сеанса. Индивидуалните терапии се провеждат всяка седмица с продължителност 60 мин, а груповите около 90 мин. След 8 сеанса се провеждат срещи със специалист през първи, втори, трети, шести месец и 1 година. При тези срещи се прави преценка дали прилаганите терапии дават желаният резултат.
Травми от миналото, които водят до хранителни разстройства

Пациентите, на които предстои лечение от обезитет освен срещите с психиатри преминават и оценка от психолози. На този етап пациентите, които желаят операция преминават редица тестове. По този начин специалистите придобиват представа за евентуални усложнения през следоперативният период. След направените оценки, се дава и детайлна информация на пациента за това какво ще изпита и чувства по време на операцията и след нея. През този етап за да се избегнат всякакви тревожности у пациента целият екип ще бъде на негово разположение за въпроси и информация. Това е необходимо тъй като до този ден хората със затлъстяване са били в социална изолация, получавали са неприятни коментари и определения за външността си и поради това те имат нуждата да се чувстват сигурни.
Свързването отново на човека с външният свят

Наднорменото тегло много често не е физически проблем , а по-скоро хранително разстройство с психологични корени и се появява имено с причини от психологично естество. При някои хора изживели голяма психологична травма се случва да желаят да се изолират от външният свят и поради това налагат промени във външният си вид. Хората, които развиват компулсивно поведение на хранене по такава причина, могат също да загубят чувството си за контрол. Получават се случаи, ако не се храни, пациента се чувства нещастен. Ако психологичният проблем при човекът не бъде отстранен,то операция или лекарства няма да имат никакъв ефект. Поради това за пациентите, които постъпват при нас ние се целим не към формите, които виждаме в медиите, а към постигане на едно здраво тяло. Заради това нашата цел е да повишим качеството на живот, да го стимулираме да направи нещо положително за себе си и да помирим пациента с външният свят.
Траен контрол на килограмите при лечение

В случаите, в които диета, упражнения, промяна в начина на живот или медикаментозно лечение не дадат желаният резултат то тогава се прибягва към оперативна намеса. Разработените методи за хирургична намеса в тази област се наричат бариатрична хирургия, метаболитна хирургия или обезитетна хирургия. Това са най-съвременните и най-ефективни методи за лечение на затлъстяване. Интервенциите се прилагат чрез лапароскопски метод и благодарение на това, периодът за възстановяване след хирургическото лечение е много кратък. Буквално същия ден пациента може да се изправи на крака. При постигането на идеалните килограми се премахват и нежеланите дефекти във визията на пациента. Тези операции се прилагат на лица между 18 и 60 години и с индекс на телесна маса над 40 или при риск от затлъстяване с индекс на телесна маса 35-40. От друга страна сред условията за извършване на операция при затлъстяване е необходимо пациента е опитвал други варианти за справяне със затлъстяването през последние 5 години и да не е успял да постигне трайни резултати, също така да няма зависимост към алкохол или наркотици. Пациентът да е в състояние да работи в единодействие с хирургичният екип.
3 различни хирургически принципа

В днешно време операциите при затлъстяване са сведени до 3 основни вида. Това са ограничаваща, намаляваща усвояването на веществата и трети вид, която обединява предните два ограничаваща и в същото време намаляваща усвояването на веществата.

Стомашен ръкав или Sleeve gastrectomy: При тази операция се остранява до около 80% от стомаха на човек. Получилата се нова и по-малка стомашна кухина поради намаленият си обем може да приема по-малко храна и калории. Въпреки това обаче истинският резултат идва от чувството за глад и ситост в стомашно чревният тракт и от контрола на нивото на кръвната захар. Когато се прегледат резултатите в кратък срок и се съпоставят с тези от един малко по-стар и все по-рядко прилаган метод, а именно стомашен байпас, стомашният ръкав спомага за по-бързото сваляна на килограми от пациента и справянето с метаболитни нарушения и диабет напълно или частично. В днешно време този метод става все по-приложим.

Транзитен бипартизъм: Това е „метаболитна” хирургия при неправила обмяна на веществата. Заедно с този метод и методът с ограничаване се постигат много добри резултати. Спомага за възстановяване нивата на кръвната захар и хормоните на стомаха, предпазва и чревната система около дванадесетопръсникът и след операцията спомага за избягване на проблеми с нивата на витамините, калцият и желязото. В кратък период след операцията, когато все още не е започнало отслабването, при ситуации на диабет може да се наблюдава нормализиране нивата на кръвната захар и нуждата от лекарства и инсулин може да намалее или дори напълно да изчезне. Процентът на усложнения при тази операция е много малък и спомага за отслабване с до 50-60% от първоначалните килограми и то за кратък период от време.

Мини Стомашен байпас или mini gastrik bypass: В сравнение с другите хирургически методи, този е малко по-стар, като при първият етап от лечението се оформя нов стомах с обем от около 30мл. За тази цел се използва тъкан от мястото на свързване на хранопровода и началото на стомаха. Ново образуваният стомах се позиционира в близост до тънките черва. При вторият етап се прилага байпаса. Първоначално без да се разделят тънките черва се поставя пръстени се завързва. Това се нарича „малък байпас”.Следващият етап е този в който тънките черва се разделят на две, като едната част се прикрепя към стомаха,а другата след определено разстояние се връзва отново към тънките черва и този етап се нарича ‘roux en y gastrik bypass’ . С много малка разлика и при двата типа операции се постига един и същи ефект. Пациентите могат да свалят до 60-80% от килограмите си, да намалят количеството на хран, което приемат и спрямо методът стомашен ръкав ,този има по-дълготраен ефект.
Съвременни методи

Прилагане на стомашен балон:

Прилагането на стомашен балон или интрагастрален балон който подлежи на регулиране в последно време е доста често срещан метод за справяне със затлъстяването. При операции които се прилагат при болезнено затлъстяване се предпочита и този метод при подходящите пациенти. Въпреки всичко обаче преди каквато и да е процедура да бъде извършена се прави детайлен оглед на стомаха за да се види дали има следи от други заболявания. От голямо значение е при пациентът, на когото ще се прилага процедурата да не са налични хернии или рефлукс. Тъй като тези заболявания след поставянето на балон могат да доведат до сериозни увреждания като нощно връщане на стомашен сок или пренесена към белите дробове пневмония. Установяването на язви или рани в стомаха налага отлагане на лечението. Ако се установи наличие на хеликобактер пилори процедурата се прилага след медикаментозно лечение. Процедурата се извършва под пълна упойка за 15-20 мин и след 1 ден пациентът бива изписан.При необходимост спрямо свалените килограми след 6 мес. Балонът може отново да бъде регулиран, а след 1 год. се изважда.

След всяка хирургична процедура се изготвя индивидуална хранителна програма

Пациенти, при които е приложена хирургическа процедура против затлъстяване се прилага индивидуална хранителна програма. При стомашният байпас без да се преминава през период с течно хранене директно се преминава на хранене с пюре. След първите 4-5 седмици може да се премине директно на хранене с нормална твърда храна. След процедура за стомашен ръкав първо се преминава период на хранене с течности. След тази хирургична намеса усвояването на витамини и минерали от организма е леко затруднено и поради това се препоръчва хранене с по-леки храни.След процедура за стомашен ръкав се преминава през 4 етапа на хранен, като през първият се приемат само прозрачни течности като сок от компот или бистра супа. През вторият етап се прибавят и зеленчуците и храната започва да има малко по-гъста консистенция. През третата фаза се приемат пюрета, а през четвъртата се преминава на нормално хранене. През този период човекът има за цел да промени начина на живот чрез повишаване на осведомеността за храненето. Пациентите, на които е приложена хирургическа процедура за лечение на затлъстяване започват хранителен режим преди операцията и продължават с него след процедурата.
Лекари в отделениетоДоц. Д-р Мурат ЧАА

Доц. Д-р Мурат ЧАА

Специалист по хирургия на затлъстяването и метаболитна хирургия