Лечение на чернодробни кистиВ нашата съседка Република Турция първият случай на заразен с новият коронавирус Ковид-19 беше открит на 11ти март 2020г, това се случи доста по-късно в сравнение с други Европейски държави. Същия ден Министърът на здравеопазването на Република Турция д-р Фахреттин Коджа даде пресконференция, на която съобщи, че Турция е подготвена предварително за възникналата ситуация, мерките за ограничаване разпространението на коронавирус Ковид-19 са подготвени предварително в цялата страна.

Той посочи, че още през 2019г Световната здравна организация е предупредила за опасността от пандемия. Още тогава властите в Турция са започнали да подготвят производство и складиране на предпазни материали и медицинска апаратура. Освен това болниците и медицинския персонал също са били предварително подготвени за борбата, която предстои. Още същия ден на 11ти март Министърът на здравеопазването помоли турските граждани да не предприемат пътуване в чужбина, освен ако не е наложително.

Министърът помоли всички граждани, които се прибират от чужбина задължително да се самоизолират за 14дни, също така изброи задължителните мерки, които трябва да спазва всеки един турски гражданин за да запази своето собствено здраве, както и това на близките си. Според министъра, един или няколко потвърдени случая на заразени, не налага да се обявява извънредно положение в страната, също помоли гражданите да не изпадат в страх и паника, а да спазват указанията на властите за предпазване, които са елементарни. Д-р Фахреттин Коджа каза, че Турция е силна държава и ще се справи с възникналата опасност от Ковид-19.

Още на следващия ден се проведе събрание на „Научния комитет за борба с Ковид-19“, както и общо събрание на няколко министерства. Взеха се мерки за ограничаване и отлагане на предстоящото откриване на туристическия сезон, преминаване към онлайн обучение реши Министърът на културата, а Министърът на търговията посочи, че веднага започват да следят цените на предпазните средства и материали и няма да допуснат злоупотреби от страна на търговците.

През следващите дни последва увеличаване броя на заразените с Ковид-19, започнаха да съобщават и за смъртни случаи. Направи ми впечатление, че ежедневните информационни пресконференции се водеха от Министъра на здравеопазването д-р Фахреттин Коджа. Президентът на Република Турция Реджеп Таип Ердоган, нито веднъж не си позволи да вземе водеща функция по време на медийните изявления, като остави Министъра на здравеопазването и Научния комитет да водят информационните пресконференции. Д-р Фахреттин Коджа се обръщаше към турските граждани с молби и призив да спазват мерките за предпазване и ограничаване, молеше ги да запазят спокойствие и да не изпадат в паника, Посочи, че и друг път светът се е сблъсквал с опасни и смъртоносни зарази, но % смъртност в настоящата ситуация не е  толкова висок и не бива да се стига до крайности. Той посочи, че има нужда от здрав социален разум и рационално мислене, помоли хората да прилагат по-разумни действия, и да не се поддават на емоции и страхове. В следващите дни Турция затвори сухопътните си граници с Европейските си съседки, защото първите заразени са пътували точно до Европа. Постепенно спряха вътрешни и външни полети и затвориха границите си.

На 23ти март на пресконференцията здравния министър съобщи, че вече има 30души, които са загубили живота си, след заразяване с коронавирусът. Всеки един от починалите е бил с усложнени придружаващи заболявания и всички са били в напреднала възраст т. е. при нито един от починалите основната причина не е коронавирусът. След като съобщи тези данни той помоли възрастните хора, да не излизат от домовете си и да ограничат максимално контактите си, защото цитирам „Вашите деца и внуци имат нужда от вашата любов и подкрепа, и ако вие се разболеете няма да можете да им осигурите това. Ние младите имаме нужда от Вашата мъдрост и съвети, запазете здравето си, за да сме заедно и в бъдеще. Аз съм по-малък от Вас и ми е трудно да ви казвам какво да правите, но моля само този път да приемете и спазвате моите съвети.“

В началото на месец април Министъра на здравеопазването на Турция, обяви, че носенето на маски на обществени места, където има струпване на повече хора, като обществен транспорт, пазари и магазини става задължително, заедно с тази мярка забраниха продажбата на маски в страната и обявиха, че те ще бъдат раздавани безплатно на спирките за градски транспорт, на входовете на супермаркети и след предварителна заявка,маски ще бъдат доставени безплатно по домовете на гражданите.  

Криза с предпазните средства, недостиг на медицинско оборудване или медицински екипи в Турските болници няма. На 10ти април Министъра на здравеопазването посочи, че към момента Турция разполага общо с 1 061 635души медицински персонал. От тях 165 363 души са лекари. „Това е една голяма здравна армия, която работи денонощно за вас“ каза здравният министър за да вдъхне надежда и кураж на сънародниците си. „Турция през последните години инвестира много в здравеопазването си и в момента наблюдаваме, че заразените пациенти в Турция биват излекувани много по-бързо в сравнение на периода на оздравяване на  пациентите в Европа. Турция е страната с най-голям капацитет по брой легла за реанимация в цяла Европа, сподели още д-р Фахреттин Коджа. Към дата 10ти април Турция излекува 2423 души заразени с Ковид-19. Общия брой тестувани към 10ти април е 307 210души, посочи че в всеки изминал ден целят да увеличат броя тестувани като на 11ти април ще бъдат тестувани близо 31хил души за 1 ден. Според него колкото повече тестове се правят, толкова по-лесно могат да се локализират и изолират заразените.

Относно заплащането труда на целия медицински персонал, който е ангажиран в борбата с коронавирусът, Здравният министър посочи, че за период от 3месеца те ще получат 100% увеличение на трудовото си възнаграждение. Всички фабрики в Турция, които произвеждат медицински материали, консумативи, оборудване е лекарства, са локализирани и с решение на Президента Ердоган е забранен износът от съответните фабрики. „Производствения капацитет е увеличен и насочен изцяло за нуждите на местния пазар. Наложена е горна граница за цените на тези материали, и ако има фирми, които нарушават тези правила, те ще бъдат подложени на тежки санкции“ заяви още д-р Фахреттин Коджа.

На 23 март Здравният министър съобщи за недостиг на бързи тестове. В тази връзка турското правителство е договорило няколко доставки с бързи тестове от Китай, като първата доставка е за 50 000 теста, а следващата за 300 000, като общия брой тестове, които ще бъдат доставени е 1млн. През това време Турция ще започне производството на тестове за да покрие тестуване на възможно най-голям брой  хора. Целта е да се тестват всички, които проявяват симптоми и след резултатите да се тестват всички контактни лица с тези, които са дали положителни резултати.
Тестове не се заплащат от гражданите. Те се правят абсолютно безплатно!

Правителството на Република Турция обяви, че е отделил бюджет, който да се инвестира в научни разработки за откриване на ваксина. Определени са 6 Университета и един научноизследователски център, които ще работят за откриване на ваксина. В случай, че има и други Университети и учени, които искат да се присъединят към разработване на ваксината, ще имат право да го направят във всеки един момент. Бюджетът, който Турското правителство ще отдели за финансиране на научноизследователска дейност е неограничен. „Имаме уверение, от Министерството на финансите, че няма да бъдат поставяни ограничение и затруднения пред научните екипи, те ще бъдат силно мотивирани за да направят необходимите разработки.“ , увери Здравният министър на Република Турция.  

Турският посланик в Китайската народна република е договорил с Китайското правителство доставка на лекарство, което се използвали при лечението на пациентите в интензивно отделение. Това лекарство е дало много добри резултати при тях, същото според тях намалява драстично периода от престой в интензивно отделение, който стандартно може да бъде около 12 дни, а след прилагане на лекарството периода на лечение може да се намали на 4дни. Това лекарство към дата 23 март, вече беше доставено в Турция и се прилага при лечението на нуждаещите се пациенти. Лекарства, които се използват при лечение в ранния етап на заразяване се произвеждат в Турция и такива няма да бъдат доставяни от други страни. Турция е договорила със съответните фармацевтични производители, цените на които ще изкупува тези лекарства и забранила износа към други държави. В случай, че съответните органи преценят, че Турция има възможност да помогне с медицински материали или лекарства на други страни,  които са в затруднено положение, ще го направи под формата на дарение.

Пресконференции на Министъра на здравеопазването се провеждат веднъж дневно, като преди всяка пресконференция, той провежда общо събрание с членове на „Научния комитет за борба с Ковид-19“. Всяка една пресконференция Здравния министър започва с благодарност към гражданите, затова че спазват указанията, затова, че си стоят по домовете въпреки прекрасното слънчево време. Уверява, че цялата държавна и общинска администрация, всички институции, частни и държавни болници, лекари и полиция полагат много усилия и всички заедно обединени ще минат през този труден период.

Към дата 14ти април в Турция вече са тестувани почти половин милион души. Въпреки, че миналата седмица данните показваха бързо разпространение и повишен брой смъртни случаи, в началото на тази седмица данните показват, че разпространението на Ковид-19 в Турция  е овладяно и броя на загубените животи вече намалява. Здравният министър д-р Фахреттин Коджа информира, че успяха да овладеят ситуацията много по-бързо от САЩ и Западноевропейските страни. Според него това се случи благодарение на високия брой тестувани, изолиране на заразените, проследяване и тестуване на контактните им лица за последните три дни, правилно проведено лечение и медицински грижи от страна на турските медицински екипи. Тестуването се извършва от специални мобилни екипи, които бяха създадени с тази цел. Само в Истанбул има 1200 действащи мобилни екипи за тестване, такива екипи има в цялата страна общо на брой близо 5000 мобилни екипи, като един екип се състои от няколко медицински лица. Те са ангажирани с това да открият всички контактни лица на далите положителни резултати и да ги тестват в най-кратки срокове. Тестовете се повтарят през два дни, заразените се изолират, а тези които се нуждаят от болнична помощ се насочват към съответните лечебни заведения. Целта е заразените да се открият възможно най-бързо, за да не продължат да разнасят заразата сред близките и познатите си. Средно на ден се тестуват 30хил души.

Автор: Мерилин Хасанова
Източник на информация: Министерство на здравеопазването на Република Турция