проф. д-р Корай КарабулутСветовната Здравна организация признава затлъстяването като най-сериозният здравословен проблем при хората за 21 век. В съвремието ни след тютюнопушенето, затлъстяването е вторият най-често срещан проблем, който води до сериозни загуби в качеството на живота.

Затлъстяването подлежи на лечение и именно поради това информирането на масата хора и предотвратяването му е от изключително значение. Организират се редица кампании сред хората, с цел информиране за рисковите фактори от затлъстяването и резултатите от него.

Въпреки това от ден на ден броят на хората със затлъстяване расте. В България над 33% от населението е с наднормено тегло или затлъстяване, а при хората над 45 годишна възраст този процент достига 45.

Затлъстяването е болест, която трябва да се лекува и без значение каква е причината, всеки човек с такава диагноза или висок риск от поставянето на такава диагноза, трябва да бъде лекуван с различни практики и различни медицински подходи.

Проф. д-р Корай Карабулут завършва медицина в Истанбулския Университет през 1998г, през 2004г завършва специалност обща хирургия. През 2007г специализира лапароскопска хирургия в Страсбург, Франция. През 2010г заминава в САЩ, където като научен сътрудник специализира лапароскопска и роботична хирургия при тумори на черен дроб. През 2012г се обучава в Ротердам за прилагане на микрохирургия. През 2013г отново в Кливланд, САЩ специализира трансплантации на черен дроб.

Добре дошъл проф. д-р КорайКарабулут. Вие сте специалист по обща хирургия и хирургия на хепатобилиарната система, но ние днес ще говорим за бариатрична и метаболитна хирургия. От колко години се занимавате с лечение на затлъстяване и наднормено тегло?

Проф. д-р КорайКарабулут: След като взех специализацията си по обща хирургия във Факултета по медицина към Истанбулския университет през 2004 г, там вече се извършваха операции по бариатрична и метаболитна хирургия и по време на специализацията ми аз участвах в извършването на тези операции.Но операциите, които се извършват в днешно време са по различни от методите, които се прилагаха тогава. По онова време извършвахме операция тип гастрикбанд, а в днешно време операциите, които се извършват са по метод слийвгастректомия(стомашен ръкав) и мини-гастрик байпас.

През последните години здравословния начин на живот е много популярна тема, непрекъснато се говори за диети, мотивиращи спортни режими, пълно е с модерни спортни центрове, в които професионално подготвени инструктори мотивират да практикуваме различни видове спорт, фитнес, плуване, йога, пилатес и.т.н. Много са популярни магазини и ресторанти, които предлагат био храни, които са по -здравословни и въпреки всичко това защо продължават да страдат хората от затлъстяване. В България над 1/3 от населението е с наднормено тегло или затлъстяване, още по тревожни са данните за децата, вече и голяма част от децата са с наднормено тегло и затлъстяване. Кои са основните причини толкова много хора да страдат от затлъстяване?

Проф. д-р КорайКарабулут: Да Вие сте права, възможностите за водене на здравословен начин на живот в днешно време се увеличиха практикуването на спорт се разпространява, но има два основни фактора, които са причина хората да страдат от затлъстяване.

Първият основен е генетичния фактор. На второ място са начинът на живот и заобикалящата среда. Когато в семейството един от родителите или и двамата родители са с наднормено тегло, те предават този генетичен код на детето. В днешно време животът е много забързан и динамичен. Голяма част от хората използват автомобил, за да се придвижат. На работното място работата им е свързана с дълго седене на бюро и работа с компютър.

Заведенията за бързо хранене предлагат вкусна, но не здравословна храна дори голяма част от продуктите, които се използват в тези ресторанти са генно модифицирани. Децата също се хранят с подобни храни. Не само храната, но и голяма част от напитките, които се консумират са вредни, като например газираните напитки, сокове, в чието производство се използват изкуствени оцветители, подсладители и консерванти.

Затлъстяването и наднорменото тегло не са само проблем свързан с външния вид на хората, но това в днешно време е много разпространено и вече се определя като заболяване, което трябва да се лекува, дори и в някои случаи чрез хирургическа намеса.

Проф. д-р КорайКарабулут: Да, точно така. Има различни степени на наднормено тегло и затлъстяване, като степента на затлъстяване се обозначава с индекс BMI и се изчислява по формула като се вземе предвид съотношението между ръста и килограмите на съответния пациент. Пациентите които са с BMI над 35 попадат в графа болестно затлъстяване.

Извинявам се че Ви прекъсвам, но единствения проблем с затлъстяването не са само натрупаните мазнини в човешкия организъм, а и натоварването на което са подложени органите на пациентите. Това може не само да увреди организте им, но и да доведе до фатален край за живота на пациента.

Проф. д-р КорайКарабулут: Да, разбира се, както казах затлъстяването има няколко степени. Но в която и степен да е затлъстяването това е здравословен проблем. Пациентите, които са със затлъстяване страдат от неспокоен сън, ограничаване на активностите в ежедневието. В следващ етап се появяват заболявания като диабет, хипертония, запушвания на съдове, дихателни проблеми, сънна апнея, омазняване на черния дроб, което дори може да достигне до цироза на черния дроб. Така че затлъстяването в никакъв случай не трябва да бъде разглеждано като козметичен проблем, това е болест и трябва да бъде излекувана на време.

Затлъстяването може да увреди и бъбреците на пациентите, нали? Понеже работя с пациенти с хронична бъбречна недостатъчност и нефролозите винаги ги съветват да не качват излишни килограми. Вярно ли е, че един човек който е с изключително високо наднормено тегло може да увреди бъбреците си до такава степен, че да му се наложи да се извърши бъбречна трансплантация?

Проф. д-р КорайКарабулут: Да, затлъстяването трябва да се разглежда като системен проблем , защото може да увреди не само определен орган, а цели системи ворганизмът. Най – често срещаното, което може да увреди и бъбреците е диабет. В по-напреднал етап може да се стигне и до бъбречна недостатъчност.

Скоро ми се обади един пациент по телефона и каза че страда от сънна апнея искаше да му препоръчам вариант на лечение за апнеята. Попитах го дали има наднормено тегло, той ми отговори, че е около 100 кг. но не знае точното си тегло, тогава му споделих, че апнеята може да е в резултат на високото наднормено тегло. Той обаче ми отговори, че килограмите не го притесняват. Според мен някои от пациентните с наднормено тегло отказват да признаят че имат проблем с килограмите. Това според вас психологичен проблем ли е?

Проф. д-р КорайКарабулут: Понякога особено, когато наднорменото тегло се наблюдава и в други членове от семейството, пациентите го приемат за нормално или се самозалъгват че е нормално. Но всички тези пациенти трябва да обърнат внимание според техния индекс на телесна маса, в коя категория попадат. Това се изчислява много лесно с елементарна формула и всеки може да определи дали е със здравословно или с не здравословно тегло. Ако индекса на телесна маса е между 19 и 25 това се определя като най здравословен индекс на телесна маса. Между 25 и 30 вече попадат в категория наднормено тегло. Между 30 и 35 е първа степен на затлъстяване, а над 35 е вече висока степен на затлъстяване, която трябва да бъде задължително излекувана.

Искам да Ви върна отново на моя пациент със сънната апнея, тъй като той използва апарат по време на спане възможно ли е сънната апнея да бъде излекувана без да се коригира наднорменото тегло или трябва да започне лечението си с елиминиране на наднорменото тегло.

Проф. д-р Корай Карабулут: Да, сънната апнея е заболяване което се среща при много голяма част от хората с наднормено тегло и то може да бъде излекувано, след като бъде елиминирано наднорменото тегло. Сънната апнея всъщност е проблем който е свързан със затруднено дишане. Хората страдащи от сънна апнея спят с помощта на апарат, но техният сън не е пълноценен и не може да бъде достатъчно възстановителен.Това е само едно от придружаващите заболявания от наднорменото тегло, в предишния ви въпрос споменахте за бъбреците, но черния дроб също е едни от органите който може да се увреди в следствие на наднормено тегло. Високото омазняване на черния дроб може да предизвика хронични чернодробни заболявания, които могат да достигнат и до развитието на цироза. Другите органи, които са поставени пред сериозен риск са белите дробове и ставите.

Искам да обобщя при пациентите когато елиминират наднорменото тегло оздравяват и останалите органи и системи които са увредени?

Проф. д-р Корай Карабулут: Точно така, основната причина поради която се препоръчва бариатрична хирургия на тези пациенти е за да излекуват появилите се при тях придружаващи заболявания или да предотвратят появата на такива.

По време на пандемията от ковид видяхме, а и научните проучвания показаха това, че пациентите, които страдат от наднормено тегло имат по тежки поражения от корона вирусът.

Проф. д-р Корай Карабулут: Да, пациентите, които са с наднормено тегло много по-трудно успяват да се преборят с ковид инфекцията, тъй като тяхната имунна система е много по-слаба и част от органите им са с увредени жизнено важни функции. Проучванията показаха, че в страни със затлъстяло население смъртността в следствие на ковид е много по висока.

Добре, нека да запознаем нашите зрители какви варианти за лечение на наднормено тегло и затлъстяване прилагате във вашето отделение към „Лив Хоспитъл“.

Проф. д-р Корай Карабулут: След като пациента изпрати запитване към нас, ние правим една обща оценка на неговото здравословно състояние. В коя графа попада в индекса на телесна маса, има ли придружаващи заболявания и какви са те. Какви опити е правил за да свали излишните килограми, успял ли е да постигне задоволителни резултати и дали е успял да ги задържи?! Какви са хранителните му навици?! Много е важно пациента да е правил опити за сваляне на наднорменото тегло преди да стигне до нас. Но самият факт че осъзнава проблема си иска да го разреши е много съществена крачка към процеса за лечение на този пациент. Ако пациента не е направил никакви опити за сваляне на наднорменото тегло, дали с режим или физически упражнения, ние ще го помолим да опита първо този вариант и ако не е успял чак тогава да му предложим хирургическо лечение. При пациенти, които са с индекс на телесна маса между 28 и 33 може да препоръчаме вариант за сваляне на теглото чрез ендоскопска процедура. Най разпространената ендоскопска процедура, която се предлага в този вариант е поставянето на така наречения стомашен балон.Балонът се поставя с цел да запълни част от стомаха с този фиктивен обем като по този начин дава чувство за ситост . Стомашният балон може да остане 6 месеца в стомаха на пациента, след което трябва да се извади. С тази процедура пациентите могат да свалят 15кг от наднорменото тегло. Има някои балони, които могат да стоят и до една година. През този период пациентите работят активно с нашите диетолози, като целта през този период е да изградят правилен и здравословен режим на хранене.

Разбирам, че през този период когато балонът ще бъде в стомаха на пациента той трябва да спазва определена диета?

Проф. д-р Корай Карабулут: Да, трябва да спазва диета и трябва да увеличи физическата активност в ежедневието си, защото ако не успее да го направи след премахване на балона, той може да върне обратно килограмите, които е успял да свали.

Когато пациентът тежи 200кг пак ли е правилно да се препоръчва физическа активност на този пациент?

Проф. д-р Корай Карабулут: Не, не е правилно в този случай той попада в графа висока степен на болестно затлъстяване. Тук важат съвсем различни правила, почти невъзможно е той да свали трайно наднорменото тегло с диета, защото в този случай това са около 100кг излишни. Един човек с подобно наднормено тегло не бива да се подлага на физическа активност, защото може да увреди сериозно ставите си по време на спорт, може да получи задух дори и инфаркт. Единствения избор за тези пациенти е хирургическо лечение. Разбира се след като се извърши хирургическо лечение на този пациент в следващите седмици, след операцията той трябва да започне постепенно да увеличава своята физическа активност, като това могат да бъдат разходки в паркова среда, които са с продължителност 30 – 40 минути. При него може да препоръчаме да комбинира с плуване, защото това ще предпази от натоварване на ставите му. Kойто и вариант да препоръчаме за сваляне на наднорменото тегло на съответния пациент той трябва да знае, че резултатите, които ще постигне и затвърди зависят до голяма степен и от самият него.

Може ли да обясним на пациентите какви са стъпките през които преминават преди да се организира самата операция и каква е подготовката са самата операция?

Проф. д-р Корай Карабулут: Тъй като обикновено пациентите се свързват първо с Вас, Вие трябва да изискате от тях точна информация за тяхната възраст, ръст и тегло, дали имат някакви придружаващи заболявания, дали са правили опити за сваляне на излишните килограми, какви резултати са постигнали? Дали приема някакви лекарства и дали е претърпял хирургическа операция във връзка с това или друго заболяване? След като ни изпратите тази информация и получите съответно одобрение за съответния пациент той трябва да постъпи в болницата за извършване на предварителни изследвания. Тези изследвания в нашата болница се извършват обикновено за един ден, след което се събира комисия от специалисти и на тази комисия се взема решение какъв метод ще бъде приложен за лечението на съответния пациент. След това провеждаме среща с пациента и му представяме плана, който сме изготвили за неговото хирургическо лечение . Информираме го за подготовката преди самата операция, как ще протече операцията и за детайлите за следоперативния период. Като получим неговото съгласие и одобрение планираме извършването на операцията за следващия ден.

Какви методи за хирургическо лечение прилагате във вашата болница?

Проф. д-р Корай Карабулут: Ние прилагаме два основни метода. Най разпространения метод е така наречения стомашен ръкав или слийвгастриктомия и втория метод, който прилагаме е минигастрик байпас. И двете операции се извършват чрез прилагане на лапороскопска хирургия, без разрези по коремната стена. Можем да извършваме операциите и чрез прилагане на роботична хирургия.

В случай, че прилагаме метода слийвгастриктомия по време на операцията намаляваме обема на стомаха до 80- 85 %, целта е да намалим количеството на приеманата храна след операцията. Важно е операцията да бъде извършена от хирург с богат опит в бариатричните операции, за да знае точно коя част от стомаха трябва да бъде изрязана. Целта е да се премахне тази част от стомаха, в която се произвежда хормонът за апетит. С операция, която е извършена по този начин се постигат най добри резултати в дългосрочен план. Първо заради намаления обем на стомаха и второ заради сведения до минимум апетит на пациента.

При втория метод, който прилагаме мини гастрик байпас освен, че правим същото изрязване за намаляване обема на стомаха, извършваме скъсяване пътя на храната с цел да намалим и максимално усвояване на приетата храна като свързваме тънкото черво към стомаха прескачайки част от тънкото черво. Мини гастрик байпас прилагаме в случаите, когато пациентът има придружаващи заболявания като рефлукс или диабет, който е инсулино зависим.

Как протича следоперативния период?

Проф. д-р Корай Карабулут: Още в първия ден след операцията се стараем да изправим на крака пациента, за да направи няколко крачки и започваме техният режим на захранване с течности под контрол на нашите диетолози. Три дни хоспитализация са напълно достатъчни за следоперативния период, след като изпишем пациентите, те могат да продължат престоя си за още няколко дни в хотел, като необходимо да идват в болницата за ежедневните си прегледи и изследвания. В периода след операцията е най-важно пациента да спазва препоръчителния хранителен режим изготвен от нашите диетолози, както и препоръките на нашите физиотерапевти. В общите случаи пациентът може да се завърне в страната си около 8-мия 9-тия ден след операцията. Имаме възможност да осъществяваме видео онлайн консултации с нашите пациенти от България, по време на които обсъждаме резултатите, които са постигнали и в зависимост от резултатите на техните изследвания може да се наложи да извършим промяна в препоръките за хранене и движение, или ако има липса да препоръчаме прием на допълнителни витамини. Всички изследвания за следоперативния период пациентите могат да извършват в страната си и не е необходимо да посещават болницата отново.

Мини гастрик байпас и слийвгастриктомия това ли са най ефективните методи за хирургическо лечение на наднормено тегло и достатъчно ефективни ли са те, за да постигнат пациентите нормалното за тях здравословно тегло?

Проф. д-р КорайКарабулут: Да това са най- успешните операции в световен мащаб за оперативно лечение наднормено тегло, вашите пациенти трябва да знаят, че свалянето на килограмите е по-драстично в първите 6 месеца след операцията. Тогава се сваля около 70% от наднорменото тегло и до края на първата година или година и половина всеки един пациент трябва да достигне до идеалното за него тегло.

Ако пациентите преди операцията са използвали лекарства за диабет, високо кръвно или други в първите няколко месеца след операцията трябва да прекратят техния прием. Качеството им на живот значително се повишава. Във всички случаи една такава промяна се отразява положително върху целия им живот.

Професоре, тъй като знам, че Вие работите в лечението на други по-тежки заболявания като извършвате операции за черен дроб, дебело черво, панкреас ,онкологични операции. Кои са Ви любимите пациенти, ако мога така да задам въпроса?

Проф. д-р Корай Карабулут: Пациентите за бариатрична хирургия наистина ги предпочитам, защото това са предимно по-млади хора, които благодарение на тази операция получават възможност за един по-добър, по-здравословен и по-качествен живот. След подобна операция при някои от тях наблюдавам страхотно кариерно развитие, а на други им се случват положителни промени в личен план, някои от тях стигат до сключване на брак създаване на семейство тези истории обикновено са много позитивно зареждащи. Аз обичам и другата група пациенти, при които прилагам чернодробна, панкреатрична и онкологична хирургия това са по-сложни и по-трудни случаи, но удовлетворението при тях е много по-високо и за мен е удоволствие да ги лекувам.

Професоре, много Ви благодаря за полезната информация. Днес нашата тема беше наднормено тегло и затлъстяване, но пациентите които се свързват с мен в България търсят и възможности за лечение и в другите направления, затова си запазвам правото да Ви поканя отново в моето предаване, за да можем да помогнем на повече нуждаещи се от лечение български граждани.

Проф. д-р Корай Карабулут: Да, разбира се за мен ще бъде удоволствие отново да гостувам при Вас. Благодаря Ви, затова, че дойдохте от България, за да заснемем това видео и до скоро!