1. Какво представлява цирозата?


В черния дроб могат да възникнат увреждания от различна степен, предизвикани от всякакви заболявания на организма. Хроничността им води до необратими, трайни изменения. Това предизвиква увреждане на структурата на черния дроб и все по-бързо развитие на болестна тъкан.

Колкото повече напредва болестта, толкова повече намалява броят на функционалните чернодробни клетки. Черният дроб се втвърдява, увеличава се съпротивлението му спрямо кръвта, която трябва да премине през него. Затрудненото преминаване на кръвта води до повишаване на съдовото налягане в областите, от които кръвта идва (черва, далак), кръвта започва да си търси нови пътища. Всичко това води до прогресивно увреждане на чернодробната функция и чернодробна недостатъчност.2. Среща ли се при децата?


Заболяването цироза се среща и при децата. Поради някои вродени аномалии и генетично предавани болести дори бебета на няколко месеца могат да развият чернодробна цироза. Най-често срещаната причина е билиарната атрезия. Тя се характеризира с вродена недостатъчност или липса на жлъчни пътища.3. Какви са най-често срещаните причини за цироза?


Факторите, предизвикващи цироза са много разнообразни. Една от най-честите причини са хронините чернодробни заболявания, свързани с хепатит B и C.4. Какви са признаците на цирозата?


Цирозата е продължително и прогресиращо заболяване. Признаците са слабо изразени в ранния стадий и стават все по-явни с напредването на болестта.

Често срещани признаци в ранния стадий
  • Липса на апетит
  • Загуба на тегло
  • Гадене
  • Отпадналост
  • Бърза умора
Признаци, проявяващи се с напредването на болестта
  • Задържане на вода в тялото (отичане на краката и подуване на корема)
  • Мускулна атрофия
  • Бързо посиняване и склонност към кръвоизливи
  • Силен сърбеж и пожълтяване
  • Временни промени на съзнанието


5. Какви ефекти върху черния дроб предизвиква цирозата?


Чернодробна цирозаЧерният дроб е фабриката на тялото. Цялата приета храна се използва за производството на нужни и полезни за организма продукти в черния дроб. Един от тях е албуминът. Една от задачите му е да задържа течностите в съдовото русло. Увреждането на функциите на черния дроб оказва влияние върху синтеза (производството) на албумин.

Намаляването на нивото на албумина води до невъзможност за задържане на течностите в съдовото русло и проникването им в тъканите.

Същия механизъм води до събиране на вода в коремната кухина (асцит) и подуване на корема. При тези пациенти и най-лекия удар води до появата на синини, склонността към кръвоизливи се увеличава. Причина за това е фактът, че необходимите за съсирването на кръвта вещества (фактори на кръвосъсирването) не се произвеждат в достатъчна степен поради увреждането на черния дроб.

Пак поради нефункциониране на черния дроб някои вещества се натрупват в кръвта, което може да доведе до силни сърбежи и промени в съзнанието (енцефалопатия).6. Какво се случва с напредването на болестта?


Увреждането на чернодробния метаболизъм повлиява секрецията на жлъчка, което е съпроводено с жълтеница. Веществата, които се натрупват в кръвта (най-вече протеиновите) оказват влияние и върху мозъка. Наблюдава се сънливост, склонност към забравяне и затруднена концентрация. Ако пациентите не ограничат приема на протеини, например месни и млечни продукти, състоянието им може сериозно да се влоши и да се стигне до загуба на съзнание. Поради затрудненото преминаване на кръвта през черния дроб налягането в кръвоносните съдове се повишава (портална хипертония). Това води до повишаване на налягането в далака и неговото нарастване (спленомегалия).

Уголеменият далак разкъсва в прекомерна степен формените елементи на кръвта. В резултат при прекомерно разрушаване на червените кръвни клетки се развива малокръвие (анемия), при разрушаване на белите кръвни клетки (левкоцити) левкопения, а при прекомерно разрушаване на тромбоцитите (клетки, играещи роля при кръвосъсирването) - тромбоцитопения. След развитие на едно от тези състояния се появяват кръвоизливи.

След като се върне в сърцето кръвта си намира нови пътища да се върне в кръвообращението. От клинична гледна точка най-важният път са капилярите от вътрешната стена на хранопровода (езофагус). При повишено налягане тези капиляри се разширяват прекомерно, издуват се и образуват балончета, които се наричат вариозни образувания. Тяхното спукване, протичащо чрез различни механизми, както и високото налягане, предизвиква кръвоизливи в храносмилателната система (хранопровод и стомах), които водят до сериозни последствия, дори смърт.

При пациентите с цироза също така се повишава рискът от развитие на рак на черния дроб. Чернодробен рак може да се развие както като резултат от канцерогенното действие на цирозата, така и като директен ефект от заболяванията, предизвикали цирозата.7. Обратима ли е цирозата?


Структурните изменения, настъпили в черния дроб са необратими. Въпреки това чрез различните варианти за лечение е възможно да се спре или забави напредването на цирозата. От особено значение е още в ранния стадий на заболяването да се премахнат факторите, които водят до развитие на цироза - употреба на алкохол, хепатити, някои наследствени болести.

Ако цирозата е предизвикана от прекомерна употреба на алкохол, отказването от него би предотвратило по-нататъшното увреждане на черния дроб. При заболявания от хепатит се прилагат различни медикаментозни терапии.8. Може ли да се намали подуването (отока) на краката и събирането на течност в корема (асцит)?


Проблемът с подуването на краката (оток) и задържането на течност в корема (асцит) може да бъде овладян чрез прилагане на предписани от доктор специална диета и пикочогонни средства (диуретици). При загуба на съзнание, предизвикано от натрупване на вещества в кръвта поради дисфункция на черния дроб е необходимо прилагане на специална диета и някои медикаменти за изчистване на червата.9. Съществува ли лечение за кръвоизливите от стомашно-чревния тракт (варикозни кръвоизливи)?


Сериозните кръвоизливи от стомашно-чревния тракт (варикозни кръвоизливи) могат да бъдат овладяни чрез прилагане на специални ендоскопски техники. Във вариците се инжектират медикаменти, предизвикващи изсъхването им (склеротерапия) или върху тях се налага лигатура. При упорити, повтарящи се кръвоизливи може да се наложи хирургична интервенция.

Тези специализирани операции следва да се извършват от хирург с опит в областта. Целта на хирурга е чрез шунтиране (създаване на нови начини за кръвообращение) да понижи налягането в съдовете, повишило се поради невъзможност за протичане на кръвта през черния дроб заради заболяване от цироза. Така кръвоизливите спират и се предотвратява повторната им поява.10. Може ли цирозата да бъде напълно излекувана?


След като веднъж се появи цирозата е необратима чрез прилагане на класическо лечение. След неопределен срок заболяването предизвиква чернодробна недостатъчност. Но това не означава, че краят е настъпил. На този етап от болестта единственият известен начин за лечение е чернодробната трансплантация.