Лечение в Турция  и как Република Турция успя да се превърне в една от най-предпочитаните дестинации за лечение на пациенти от цял свят.

През последните години лечението в Турция доби изключителна популярност не само в България , а и в света. Това стана възможно благодарение на целенасочената политика на Република Турция за развитие т.нар. здравен или медицински  туризъм. Понятието здравен или медицински туризъм означава хора, които посещават чужда страна с цел диагностика, лечение или рехабилитация.

Министерството на икономиката на Турция  стартира приложението и изпълнението на  стратегическата  програма през 2010г и за по-малко от 10г успя да се нареди сред лидерите в сектора на световно ниво. Една от най-съществените крачки в тази посока бяха разделянето и обособяването на лечението на чуждестранни граждани  в Турция, като самостоятелна единица наречена Медицински или здравен туризъм. Този отрасъл всъщност обединява услуги от няколко бранша  от различни сектори, като здравеопазване, туризъм , транспорт и икономика.

Министерството на икономиката на Република Турция, инвестира целенасочено  в развитието на сектора като субсидира инвестициите в технологии в частните болници, като по този начин те успяха да изградят модерни сгради, отговарящи на високи стандарти в строителството и  оборудваха болниците си с най-високотехнологична медицинска апаратура. Съществена част от медицинските кадри специализираха предимно в САЩ и Западна Европа, което дава възможност да прилагат най-напредналите и ефективни методи за лечение на пациентите.

Към днешна дата лечението в Турция достигна много високо световно качество, а резултатите на успеваемост достигат, а  в някои направления успяват дори да надминат световните стандарти. Съществена роля в постигнатите резултати играе и конкурентните цени, които предлагат Турските болници. В този смисъл например едно лечение на онкологично заболяване струва в пъти по-евтино, в сравнение с цените в САЩ или Западна Европа. Не на последно място е ролята на транспортните услуги в Турция.

Благодарение на Географското си положение и на съществената роля на  авиопревозвачите, достъпа до Истанбул отнема само няколко часа и е възможен с директен полет от стотици държави в света. През последните години турските болници успяха да приложат успешно регулациите в бранша, като обучиха и подготвиха кадри, които да представят техните болници и специалисти в различни държави от цял свят.

Самата аз съм преминала подобна подготовка, която ми дава възможност да провеждам безплатни консултации за пациентите от България, като тази консултация може да е по съществуваща медицинска документация на пациента, или информативна консултация в моя офис. При желание от страна на пациента мога да организирам неговото лечение в Турция,а моят дългогодишен опит ми дава възможност да знам точно  към коя болница да изпратя пациента, като се съобразявам с лечението, което му е нужно, и по-важното да избера лекаря, който е с най-високи резултати в съответното направление.  

Официалните данни за 2017г показват, че Турция е отчела печалба около 1,5млрд долара от медицински туризъм.  Лидер в потока от чуждестранни пациенти към Турция , според статистиките от 2018г е от Германия, следвана от Азербайджан, Ирак, Либия, Сирия, Саудитска Арабия, Русия, Холандия и Англия.