Интервю на Мерилин Хасанова с Доц. Д-р Мурат Чаа водещ на отделение по бариатрична и метаболитна хирургия към болница Мемориал Истанбул.

Какво представлява бариатричната хирургия, позната още като метаболитна и обезитетна хирургия? Има ли разлика в понятията и в приложението на съответните лечения?

- Думата „бариатрия“ е с Гръцки произход и се разделя на две части „бар“ означава тежест- налягане, а „атрос“ – нещо възникнало от само себе си, т.е ние говорим за заболяване, което индивида е самосъздал, като е повишил своето собствено тегло. Съответно заболявания, които се отнасят до наднормено тегло принадлежат към отделение по бариатрична хирургия. Метаболитната хирургия е малко по-различна. Например един човек със здравословно тегло като вашето може да страда от диабет тип 2 или една слаба и стройна дама като вас може да страда от омазняване на черния дроб. Хирургически лечения, които лекуват тези заболявания се наричат метаболитна хирургия. Ние хирурзите прилагаме успешно хирургическо лечение на тези и други заболявания чрез метаболитна хирургия.За кои пациенти могат да се прилагат съответните лечения?

- Ние прилагаме подходящо лечение, както при пациенти, които страдат от дибет тип 2, така и при пациенти, които страдат от диабет тип 2 и затлъстяване т.е ние лекуваме успешно и двете групи пациенти. Първо определяме точно заболяванията, които са налични при съответния пациент и след това планираме подхода за хирургическо лечение. В случай, че пациента е с диабет тип 2, но няма наднормено тегло, разбира се , че при него не прилагаме лечение, което да доведе до излишно сваляне на килограми. Аз съм специализирал в Монпелие точно върху този вид лечение.
Това ли са най-ефективните методи в света за лечение на затлъстяване в света? Тъй като затлъстяването е изключително силно разпространено в цял свят, дори в България 33% от населението е с наднормено тегло или затлъстяване, а при хора над 45год възраст този процент достига 45. Още по-тревожна е информацията, че затлъстяването се среща и при деца и юноши. Подходящо ли е хирургическото лечение да се прилага при деца?

- Всъщност настъпват лоши времена в света. Ако се замислим върху това, че в майчината кърма вече се намира биоорганична пластмаса, а диабет тип 2 вече се среща при деца на 2год възраст, при положение, че това заболяване се срещаше след 20год възраст. При деца на родители страдащи от затлъстяване , риска детето да заболее от левкемия се повишава четворно. При деца между 7 и 14 годишна възраст, които страдат от затлъстяване, появата на възпалителни процеси, дори развитие на рак на панкреаса е 4 пъти по-висок. Прогнозите за 2050г са 30% от населението ще страда от чернодробна недостатъчност. Така, че тук говорим за проблем със затлъстяването не само в България, а в световен мащаб. Вие преди малко казахте, че затлътяването е силно разпространено, а аз бих искал да ви поправя, ако ми позволите.

Затлъстяването вече е не само епидемия, а към днешна дата се превърна в пандемия. За съжаление хората все още не приемат затлъстяването като заболяване. Дори определят затлъстелите хора като безхарактерни и безотговорни. Има хора, които смятат, че затлъстяването е признак на богатство и охолен начин на живот. Всичко това ни поставя в една много застрашителна ситуация. Най-правилно е лечението да започне с генетично проучване. Откакто се преместих в Турция, се опитвам да популяризирам и наложа генетичните изследвания, но за сега съм с нулев успех. Хората не се интересуват нито от собственото си бъдеще, нито от бъдещето на децата си, а бъдещето им е поставено пред огромен риск. Затлъстяването вече се предава чрез генетични епигенетичи изменения. Родителите не правят генетичен тест на плода за диабет тип 2 и когато детето се роди по-голямо от нормалното тегло, рискът това дете да заболее от диабет тип 2 се повишава 6 пъти. По този начин бъдещето на детето е поставено в опасност.

Или друга ситуация, в която майката и бащата са с наднормено тегло, а казват на децата си да не напълняват. Това е двулучие и съответно детето никога не взема предвид съвета на родителите си. Правилното лечение не е само хирургическото. На първо място са генетичните тестове, след това правилното лечение на родителите и след това лечение на децата. Длъжни сме да излекуваме децата, защото, ако ние допринесем затова те да страдат от затлъстяване, първо при тях не се оформят правилно половите белези, това от своя страна допринася развитието на психологични проблеми. В момента статистиките в САЩ сочат, че затлъстяването е най-често срещана причина за самоубийство при децата. Първата стъпка при лечението на дете със затлъстяване е диетолог и психологична подкрепа. Когато лицето премине границата на индекс на телесна маса над 30, тогава вече никакви медикаменти, никакви диети, да не говорим за тези глупоси като стомашен пръстен или стомашен балон, те не дават ефективни и трайни резултати. Освен това няма никакви научни доказателства, че тези методи лекуват, дори има случаи, в които водят до сериозни усложнения на здравословното състояние на пациента.

Както вече казах наи-правилното лечение започва с генетини изследвания, консултация с психолог и диетолог, а при пациенти със индекс на телесна маса над 30 подготовка за хирургическо лечение. Ние разбира се се стремим да намалим прилагането на хирургическо лечение, но ако това е единствената ви възможност за стигане до нормалното здравословно тегло, трябва да предприемете тази крачка. Хирургическото лечение ви дава възможност да излезете от този сложен начин на живот, пълен с неприятности и усложнения. Подобрява сексуалния ви живот, дава ви възможност да се забавлявате с децата ви, да пътувате удобно във всякакви превозни средства, да практикувате различни видове спорт. Всеки един човек има право на пълноценен живот и никой не заслужава да бъде подтиснат, ограничен и асоциализиран. Отговорът ми на Вашия първи въпрос е ДА, хирургическото лечение в комбинация с подходящ диетолог и психолог е най-доброто и най-ефективно лечение на затлъстяване в света. Точно затова като станах на 40год завърших още един Университет и получих още една диплома. В момента съм на 50г и имам достатъчно опит и знания в това лечение.
Пациентите от Турция имат голям късмет, че от 2018г имат възможност да се лекуват при Вас в Истанбул, а чрез платформата Живот за теб и пациентите от България получиха възможност да се възползват от високото ниво на вашите професионални умения, дори имам доста пациенти, които вече оперирахте успешно, те са много доволни и благодарни затова, което правите за тях. Бих искала да отбележа в България все още хирургическото лечение на затлъстяване не е толкова популярно. През 2016г бях първата, която презентира операцията в България и наистина през гдините много пациенти ми се довериха и предприеха това лечение, но все още хората се притесняват от това „изрязване на стомаха“, дори имам пациентка, която е с изключително висока степен на затлъстяване, но се отказа да се оперира, защото се страхува да не загуби живота си. А има и една друга част от пациентите, които мислят, че това е пластична интервенция свързана с изрязване на мазнини. В този смисъл, дори тази операция е много по-щадяща в сравнение с пластична операция, защото бариатричната и метаболитната хирургия се извършват чрез лапароскопски метод. Как бихте успокоили и как бихте насърчили пацинети, които са с висока степен на затлъстяване, които страдат и от редица придружаващи заболявания, но се страхуват да предприемат тази крачка?

- Това са сложни въпроси, но отговорите са лесни. Отговорът е свързан с това, доколко човек обича себе си. Един човек, ако обича себе си, той трябва да се цени. Живота не е просто да преживеем днешния ден, а как ще го изживеем. Да живееш добре означава да се обличаш добре; когато се погледнеш в огледалото да се харесваш; когато отиваш на работа да можеш да бягаш, ако закъсняваш; да бързаш за да успееш да хванеш влака или автобуса; дори понякога по най-бързия начин да успееш да облечеш нещо и да излезеш с приятели; да можеш да отидеш в парка или увеселителен център с децата си; да можеш да прегърнеш любимия си човек, да можеш да правиш секс с него без да се притесняваш от това как изглеждаш. Да не и пука за някои неща, но и да изпитваш максимално удовлетворение от нещата, които правиш. Аз се занимавам с много пациенти, които страдат от затлъстяване, повярвайте ми нито един от тях не може да прави тези неща. Те не желаят да се снимат, или когато се снимат се крият зад приятелите си, така че да се вижда част от лицето им. Те стигат до там , че дори избягват да се снимат с децата си, за да нямат спомени , от които да се срамуват. Обличат се в тъмни дрехи, предимно черни и широки. Освен това се потят обилно и това също ги безспокои. След всяко хранене изпитват угризения и вина. Живота не е това! Това е един много сложен и труден начин на живот. Затлъстяването изхъбява целия им живот. Това не е щастлив начин на живот. Някои от тях обичат да казват „аз съм пълен, но съм щастлив“, не това не е вярно! Първо вие не сте пълен, а сте болен от затлъстяване, защото затлъстяването е болест, а болните хора не са щастливи. Вие също не сте щастлив, но се крите зад маска и често изпадате в депресия. Затова аз винаги работя съвместно с добър диетолог и добър психолог, за да може пациента да осъзнае състоянието си и да вземе решение за промяна.

Някои от тези хора предпочитат да приемат медикаменти за отслабване, а дори не са информирани за страничните им ефекти. Не осъзнават колко увреждат черния си дроб. Например диабетиците приемат лекарства до края на живота си, а те от своя страна имат странични ефекти и повишават риска от усложнения с 40% и въпреки това, по-голямата част предпочитат тези методи на лечение. Хората трябва да осъзнаят тези факти. Знаете ли, че риска от усложнение след хирургическо лечение е 2,5% и това е Световната статистика, а не лично моя. Аз откакто практикувам в Турция, често попадам на пациенти, които по време на първия преглед и консултация в кабинета, ми задават въпроса „докторе, има ли риск да умра от тази операция?“ Аз отговарям „ако не си убил някой мой близък, аз нямам причина да те убивам“ т.е няма как да загубите живота си от тази операция. По време на операцията не ви режем безразборно стомаха, а премахваме само тази част, която е болна, и това е само при единия метод от бариатричната хирургия, а при мини гастрик байпас, дори не премахваме нищо, а само сменяме пътя на храната. Освен това аз съм опитен и добре подготвен хирург вече 30год изучавам и практикувам хирургия , знам какви усложнения могат да възникнат и ги предотвратявам.

Разбира се, че аз като хирург мога да уверя Вашите пациенти, че няма да им навредя по никакъв начин, а напротив, ще направя всичко, което мога за да се чувстват добре. Така, че пациентите ви, които водят този тежък и труден начин на живот, и се лутат в безизходица, нека да се възползват от моите умения и да направят крачка за промяна. За пациенти с диабет тип 2 гарантирам, че следващите 25 години след операцията, няма да приемат повече медикаменти. А на тези, които боледуват от затлъстяване, им гарантирам, че няма да развият мастна дистрофия на черния дроб и няма да развият тумори в черния дроб. Точно затова съм се обучавал толкова години и имам редица специализации. Затова съм дошъл в Болница Мемориал Истанбул, за да водя това отделение и да лекувам пациентите тук, като им предлагаме най-доброто лечение и обслужване.
Бих искала да поговорим за пациента от България, който оперирахте вчера. Той е с много висока степен на затлъстяване 205кг. При предварителната консултация, която проведохме с него в моя офис в София, аз го попитах дали има придружаващи заболявания, а той ми отговори, че няма такива. След като пристигнахме в болница Мемориал и проведохме назначените предварителни излседвания, от резултатите стана явно, че пациента живее с още шест придружаващи заболявания. Той беше диагностициран с хипертония, стомашна херния, езофагит, предиабетна форма/инсулинова резистентност , подагра и гастрит. Как премина операцията, която направихте вчера и какъв метод на операция избрахте за неговото лечение?

- Това е доста често срещана ситуация, обикновенно пациента не е на ясно точно какви здравословни проблеми има. Тези заболявания не са толкова притеснителни за нас, подлагайки пациента на редица предварителни изследвания, ние търсим наличие на по-сериозни диагнози. При жените задължително проверяваме за рак на гърдата, защото наднорменото тегло в много случаи води до развитие на рак на гърдата, рак на яйчниците, тумори в мозъка, сърдечни увреждания. Така, че това не е първият пациент, който живее с няколко диагнози без да е информиран за тяхното съществуване.

Затлъстяването е основна причина за поява на тежки диагнози и представяте ли си, че сме принудени да оперираме деца на 13 и 14 год възраст? Кой хирург би желал да оперира дете? Но има ситуации, в които детето е стигнало до висока степен на затлъстяване. Това от своя страна го изолира от връстниците и приятелите му. Не може да се включва в активни игри, асоциализира се, това води до психологични проблеми. Тогава някой трябва да му помогне и това става наша отговорност. Защото това дете вече е изложено и на допълнителни рискове от поява на рак на панкреаса например, увреждане на ставите, които все още се развиват, а вече са поставени под риск. Затлъстяването вреди на всеки един орган от човешкото тяло. Проблеми със съня, хъркане, освен, че никой не може да спи до този човек , самия той не може да спи спокойно, самия той натоварва себе си.

Като избор за метод на операция имаме няколко варианта. При вашия пациент избрахме мини гастрик байпас, защото първо той беше с много висока степен на затъстяване, освен това имаше и възпаление на хранопровода – рефлуксен езофагит. След като се събрахме на консилиум с колегите определихме, че мини гастрик байпас е най-подходящия метод,с който пациента ще свали наднормното тегло и ще се излекуват останалите придружаващи заболявания. Разбира се, решението обсъдихме и с пациента, той също предпочете този метод за операция.
Какви резултати очаквате да постигнете с тази операция? Кога пациента ще успее да свали наднорменото тегло и да излекува придружаващите заболявания?

Само една поправка, ние нямаме за цел той просто да сваля килограми. Нашата цел е да достигне до здравословното за него тегло и в рамките на следващите 18месеца той ще сваля постепенно по няколко килограма на месец. В първия месец ще свали около 15-20кг, а през следващите месеци ще сваля около 6кг на месец, разбира се може да сваля и повече, но ние не желаем изеднъж драстична загуба на тегло, защото това би поставило под стрес организма. Затова нашата цел е да сваля бавно, но здравословно.

Когато го приехме той беше 205кг, а в края на първата година след операцията трябва да е свалил 80кг. Съответно той вече ще достигне до по-нормално и здравословно тегло и в този период, всички заболявания, които днес са налични, ще бъдат излекувани. Предиабета ще елиминираме още през първия месец след операцията, апрез след следващите месеци при всяко едно от заболяванията, ще се наблюдава оздравяване.


Епизод 1: Борбата на певеца Артур Надосян с килограмите
Епизод 2: Пътят на певеца Артур Надосян към здравото тяло