Интервю с Проф. Д-р Енгин Чакар - Специалист по Физикална терапия и рехабилитация & Алгология & Електро диагностична неврология към болница Мемориал.

Мерилин Хасанова чрез платформата Живот за теб, представя най-високотехнологично оборудвания център за роботизирана терапия в Европа. В роботизирания център за физиотерапия и рехабилитация към болница Мемориал Истанбул се извършва рехабилитация и физиотерапия на пациенти с увредени двигателни функции вследствие на различни мозъчни увреждания.

Водещия на отделението проф. д-р Енгин Чакар представя подробно технологиите, които използват в центъра за да възстановят двигателните функции на пациентите.

Центъра разполага с роботизирано легло за ранна рехабилитация и вертикализация Ериго, роботизирано устройство Локомат про фиид за изграждане на походката, робот Армео пауър уит Манова за изграждане двигателните функции на ръце, рамо и пръсти на ръката, космическа среда без гравитация Алтер Джи за възстановяване функциите на ходене, както и много други технологии, които помагат на пациентите загубили двигателните си функции.Здравейте Проф. Д-р Енгин Чакар, вие сте водещ на отделението по физиотерапия и рехабилитация към болница Мемориал Истанбул. Към отделението разполагате с високотехнологично оборудван роботизиран център по физиотерапия и рехабилтация. При кои пациенти прилагате роботизирана физиотерапия и рехабилитация?


Това, което правим в нашия център за роботизирана физиотерапия и рехабилитация се нарича неврорехабилиация. Прилагаме я при пациенти, които са с увредени двигателни функции в следствие на различни травми, но основно и по-специално работим с пациенти с парализа в резултат на мозъчен инсулт или друго мозъчно увреждане, парализи в следствие на операции след мозъчни тумори, парализа в резултат на увреждане на гръбначния мозък. Важно е неврорехабилитацията да започне в ранен етап след увреждането. Приемайки пациента в ранен етап след увреждането ние не допускаме развиване на седалищна парализа, а помагаме възможно най-бързо да започне възстановявне на двигателните функции, за да може пациента да се върне към нормалния живот.Когато казвате ранен етап след травмата, какво точно имате предвид? Кога един пациент може да постъпи за рехабилитация и физиотерапия във вашия център?

Много добър въпрос. Всъщност увредените пациенти трябва да знаят, че мозъчните клетки могат да се възстановяват, но е много важно рехабилитационната програма да започне в ранен етап след увреждането. Следователно веднага след травмата, каквато и да е тя инсулт или друго мозъчно увреждане, още докато пациента е в интензивно наблюдение, трябва да се направи консултация с нас и ние ще започнем планиране на физиотерапевтичната прграма. Веднага след като пациента се стабилизира, го приемаме в нашата клиника и започваме процедури на роботизирано легло за вертикализация Ериго, след това преминаваме на роботизирано устройство Локомат за изграждане на походката и робота Армео Пауър уит Манова за роботизирана рехабилитация на ръце и пръсти, с помощта на които пациента се учи да използва ръцете си отново. Тази програма допълваме с ерготерапия и лента за космонавско хотене в среда без гравитация Алтер Джи. Съответно още първите дни след стабилизиране на пациента и исписване ние можем да го приемем. При пациенти след инсулт, срока за стабилизация е по-кратък, възможно е още на 5тия или 7ми ден да бъде приет. При по-тежки мозъчни увреждания и по-сериозни травми, зависи от степента на увреждане, дали са стабилизирани дихателните функции на пациента, при тях може да се наложи по-дълго изчакване.Чудесно, а сега бих искала да ни представите всяко едно роботизирано устройство и да ни разкажете как действа и как помага на пациентите.

Първото устройство, което използваме в начаото при пациентите е роботизирано легло за вертикализация Ериго про. Това легло помага да се предотврати залежаване и образуване на рани или контрактури при ставите, поява на проблеми със съдовата коагулация. Според толеранса на пациента в началото започваме раздвижването с нулево изправяне, постепенно започваме да изправяме пациента в началото 30%, постепенно стигаме до 90% изправяне. Между другото, ако пациента е със серозни травми и увреждания, в случай, че дишането се осъществява чрез поставена тръба в трахеята на пациента, тов не е проблем и не е противопоказно за използване на роботизираното легло. По време на процедурата следим кръвното налягане на пациента, в случай, че забележим рязка промяна веднага спираме терапията, а ако мускулите на краката не функционират, ние допълнително ги елекртостимулираме за да повишим ефекта от терапията. На екрана следим натоварването и самоучастието на пациента. Когато пациента постигне максимално самоучастие на максимална вертикализация, вече преминаваме към роботизирано устройство Локомат за изграждане на походката.Т.е. аз разбирам, че роботизираното легло Ериго е първият етап на роботизирана рехабилитация, който пациентите преминават.

Да, точно така. Това е най-ранния етап.

Следващия етап от физиотерапевтичната програма продължава на роботизирано устройство Локомат про Фиид, това е най-новият модел на швейцарския производител Хокома. Този Локомат е подобрен с допълнителна част, затова се казва про фиид. Този робот изпълнява най-близката до физиологичната човешка походка. Това означава, че се изпълнява гъвкаво движение на тазобедрената става т.е пациентите които се качват на робота изпълняват идентична с човешката походка. Раздвижва максимално движенията около таза, това от своя страна помага още по-успешното възстановяване на пациента, а в същото време не причинява болка или дискомфорт. Тези роботи са усъвършенствани с виртуална реалност. На екрана пациента наблюдава движенията си. Има инсталирани игри, които развиват движенията. Например може да събира плодове от дървета или да се разхожда в някаква среда. Това увлича пациентите, концентрира тяхното внимание и повишава мотивацията им. Робота Локомат има 10 различни много интересни игри, докато наблюдават движенията си в тази виртуална реалност в същото време се стараят да изпълняват задачите.

При пациенти, които имат увреждане и парализа на ръцете прилагаме рехабилитация с робота за ръце Армео Пауър уит Манова, той има има 20 различни игри. Например пациента налива вода в чаша или реже диня. Този робот изпълнява абсолютно идентични физиологични движения на ръцете, изпращайки сигнали до мозъка, помага за възстановяването на двигателните функции или ги изгражда отново. Ние притежаваме модела Армео Пауър С Манова, което означава, че това е единствения робот в света, който работи едновременно върху рамото, ръката и пръстите. Работи изключително добре фърху функциите на пръстите. Изпълнявайки трите функции едновременно допринася за кодиране и запаметяване на движенията си на екрана и с времето успява да контролира и изпълнява задачите поставени от робота.Видях, че притежавате лента за ходене в среда без гравитация – Алтер Джи. Как тази технология помага на пациентите да проходят?

Лента за ходене в среда без гравитация Алтер Джи е единствената подобна разработка в света. Земното притегляне може да се контролира и намалява до 80%. Това се нарича космическо ходене. Тази технология използваме при пациенти, чиято мускулатура е отслабнала и работи частично. Ако в определени случаи, мускулатурата на пациента работи на 50%, то този пациент може да се движи с помощта на поне още двама души. Но ако намалим гравитацията с 50% и поставим пациента на лентата, той ще може да ходи. Изпълнявайки походката тук освен, че ще подсили и подобри мускулатурата си, по време на ходенето сигналите, които ще се изпращат към мозъка , ще спомогнат за кодирането и изграждането на двигателните функции отново. Тази технология е подходяща за голяма група пациенти, освен тези които са с увреждане в следствие на мозъчни травми, така и при пациенти в след ортопедични операции. Например пациент, който се движи с патерици или други помощни средства, могат да подобрят самостоятелни движения на тази лента.Професоре, бих искала да ви попитам, понеже тук има много високотехнологични апарати, как ги прилагате при физиотерапевтичната програма, индивидуално всеки пациент на определени роботизирани устройства или прилагайки комплексна всеобхватна програма, като пациента преминава поетапна физиотерапия и рехабилитация в всяка една от технологиите.

Добър въпрос, благодаря ви. Всъщност ние изградихме този център за физиотерапия и рехабилитация с най-високотехнологичната апаратура, която съществува в света към днешна дата. Освен това нашият център е разположен в една от най-големите и най-развити многопрофилни болници в Турция. Тук в болницата ние имаме възможност при нужда да се консултираме с колегите от другите отделения и в случай, че е нужно да се приложи допълнително лечение за подобряване състоянието на пациента, ние имаме на разположение изключителни специалисти от неврология, неврохирургия, сърдечно съдова хирургия, кардиология, вътрешни болести включително и спешно отделение. Следователно ние имаме възможност да направим всичко, което е нужно за подобряване състоянието на пациента. Да предположим, че един пациент, който е изписан от интензивно наблюдение и идва при нас за Физиотерапия и рехабилитация, но след мозъчна операция задържа течност. В тази ситуация е нужна намеса от неврохирург, колегите от отделението по неврохирургия веднага се заемат с нужното лечение и по този начин ни помагат бързо и адекватно с възникналата ситуация. Има случаи, в които приемаме пациент за Физиотерапия и рехабилитация, който е претърпял мозъчна операция, но тя не е извършена достатъчно добре и е нужна корекция. Тук нашите колеги от съответните отделения отново, прилагат допълнително хирургическо лечение за да подобрят максимално състоянието на пациента. Следователно в нашата болница може да се приложи пълно медицинско обслужване и ние разполагаме с най-добрите специалисти, които от своя страна прилгат най-съвременното лечение. А ние от наша страна прилагаме комплексна физиотерапевтична програма, като пациента преминава поетапно през всяка една от технологиите.Прекрасно. Аз знам , че тук е трудно да се говори за пациентите под общ знаменател, тъй като всеки един от тях е в строго индивидуално състояние. Но какъв е периода за престой във вашия център? От пристигането на пациента в ранния етап след увреждането, с каква продължителност трябва да е комплексната физиотерапевтична програма, за да се изправи на крака отново?

Да, този период зависи от степента на увреждането и вида на травмата при съответния пациент. При пациенти претърпели инсулт, ние задължително прилагаме двумесечна терапевтична програма. В зависимост от постигнатите резултати, този период може да бъде удължен. Но има пациенти, които са с по-леки увреждания и дават по-бърз отговор на прилаганата програма, те могат да скъсят периода на възстановяване. Има пациенти, които прохождат и след 4 седмичен престой. Понякога увреждането е много сериозно, например след претърпяно ПТП, пациент с множество травми и редица увреждания, подложени на няколко хирургически интервенции, при тези пациенти понякога възстановяването може да продължи 4-5 месеца.Може ли да кажем, че пациентите идват тук на носилка, в инвалидна количка или с патерици, но на края на терапевтичната програма се изправят на крака и могат да се приберат ходейки самостоятелно?

Разбра се, че можем да го кажем. Ако пациента има шанс за възстановяване на двигателните функции, ние разполагаме с всички нужни технологии и специалисти и сме способни да направим всичко, което е нужно за да върнем към нормалния жиот тези пациенти.Има ли допълнителни фактори, които влияят на пациентите, фактори от които зависят Вашите резултати?

Много е важно как пациента ще отговори на лечението, дали ще ни съдейства, дали има нужната мотивация, също е много важна и подкрепата на близките на пациента. Както вече казах, ако има шанс да проходи, ние разполагаме с всичко необходимо за да се случи това.