Ранната диагностика спасява човешки живот, нека подарим един чек ап пакет за любимите ни хора и да ги насърчим да следят здравословното си състояние.


Профилактични прегледи Какво означава Чек ап – Check up?

В превод от английски език check up означава профилактични прегледи от главата до петите. Стандартните чек ап пакети включват здравната история на пациента, физикалните прегледи и изследванията.

Хората имат право да запишат час за преглед при специалист по много причини. Някои хора посещават специалист в случай, че имат оплаквания.

Други, които знаят своята генетична обремененост си организират редовни профилактични прегледи за да се информират навреме в случай, че при тях се прояви някое от рисковите за тях заболявания.

Все още обаче голяма част от хората нямат редовен навик да проследяват здравословното си състояние.
Каква е целта на периодичните Чек ап (Check up) профилактики?
  • Първична профилактика
  • Идентифициране на рискови фактори за често срещани хронични заболявания
  • Идентифициране на заболявания, които обикновено протичат без симптоми
  • Възможност медицинските специалисти да създадат контакт с конкретния човек и в случай, че забележат вредни за здравето му навици, да го насърчават да премине към по-здравословен начин на живот
  • Възможност да се актуализират и сравнят данни от последните контролни прегледи


Защо трябва да си направим Чек ап?

Ако искаме да живеем в добро здраве с високо качество на живот, ако искаме да сме сигурни, че здравословното ни състояние е добро и ако искаме да живеем спокойно и да сме сигурни в доброто ни бъдеще, трябва да си организираме периодични профилактични прегледи и изследвания или Чек ап.
Как се определят прегледите и изследванията, които трябва да се направят при конкретен човек?

Съществуват два варианта за определяне на предварителните прегледи и тестове. Единият вариант е да изберете предварително изготвен чек ап пакет според вашата възраст и пол. По-добрият и препоръчителен вариант е да направите предварителна консултация с медицински специалист, който на база на вашият пол, възраст, семейна здравна история, начин на живот и предишни заболявания да изготви индивидуален чек ап пакет специално за вашият случай.
Как мога да си организирам посещение за извършване на чек ап/профилактични прегледи и изследвания? Колко време отнема извършването на цялостен Чек ап?

Ние в здравната платформа „Живот за Теб“ ще Ви съдействаме за целият процес на предварителната организация. Ще Ви предложим няколко варианта и след като напрвите Вашият избор, остава да посочите само датата, на която искате да се осъществи. Ние правим предварителна координация със съответния лекар отговарящ за профилактичните прегледи и изследвания. Трябва да ни представите информацията, която ни е нужна като Вашата здравна история, дали приемате лекарства , които могат да повлияят резултатите. По преценка на лекаря може да Ви помоли да ги спрете за определен период. След като предварителната организация е добре направена, Чек ап прегледите и тестовете отнемат не повече от 1 ден.
Как ще ми помогнат резултатите от направените предварителни тестове и изследвания?
  • В случай, че нямате никакви влошени показетели, това ще допринесе за Вашето спокойно бъдеще.
  • В случай, че се забележат липси или повишени показатели, Вашият лекар може да изготви препоръчителен план за медикаментозно или витаминозно лечение, или чрез регулиране на хранителните вещества, които приемате в ежедневието. В някои случаи може да се препоръча определена физическа активност.
  • В случай, че се открие заболяване, за които не сте били информиран, ще имате възможност чрез ранната диагностика да преминете веднага към план за необходимото лечение и да излекувате заболяването в ранен етап, преди то да е влошило качесвото Ви на живот и да удължите живота си максимално.


Не забравяйте, че ранната диагностика спасява човешки живот! В днешно време дори повечето онкологични диагнози се лекуват успешно с подходящите подходи и технологии, стига да бъдат открити навреме!