Радиология и онкологично лечение в Турция - Д-р Мердан ФейдаЕдно от най-новите проучвания показва, че смъртността в следствие на онкологични заболявания е най-висока около 70% в неразвитите и по-бедни държави в света. Основните причини са, че диагнозите не се поставят навреме т.е липса на профилактика, липса на високи технологии и медикаменти,  и не на последно място липса на подготвени кадри – медицински специалисти. А смъртността в най-развитите страни е едва 30%. Това разбира се звучи несправедливо.

Радиационната онкология е самостоятелно направление, но не е много популярно. То може да участва, както в диагностиката така и в самото лечение. Целта на радиационната онкология е чрез прилагане на йонизиращи лъчения директно към раковите клетки е да унищожи огнището или  метастазиралите ракови клетки.  С напредване на компютърните технологии през последните години, радиационната онкология отбелязва истински постижения в лечението на ракови заболявания като спира делението и размножаването на раковите клетки. По темата  днес ще говорим с проф. Д-р МерданФейда – водещ на отделението по радиационна онкология към Лив Хоспитал Истанбул.

Проф. Д-р Мердан Фейда завършва медицинското си образование през 1999г, след което специализира В Истанбулския Университет радиационна онкология. След като прекарва 2години като гостуващ учен в Северна Каролина – САЩ се завръща с Турция. Специализира в лечението на рак на гърдата, гинекологични ракови заболявания, ракови заболявания на главата и шията, урологични ракови заболявания, рак на стомашно-чревния тракт, рак на белия дроб, тумори и метастази на централната нервна система, рак на кожата, тумори на меките тъкани, 4D лъчетерапия, стерео токсична лъчетерапия - Кибер нож, 4D и 3D брахитерапия, интензивно- коригиална лъчетерапия.

Добре дошъл в рубриката „Живот за теб” Проф. Д-р Мердан Фейда. Избрал сте доста тежка специализация, пациентите ви са с тежки диагнози, и успеваемостта на лечението на ракови заболявания все още не е достатъчно висока в световен мащаб, като според мен една от основните причини е , че голяма част от пациентите разбират за диагнозата си в някои случаи в напреднал стадий. Защо избрахте точно тази специалност радиационна онкология?

Проф. Д-р Мердан Файда:  Да, радиациаонната онкология сеприлага за лечение на пациенти с онкологични диагнози, но има и изключения, понякога може да се прилага и в други направления, но да 95% от пациентите ни са раково болни. Аз вече 22 години практикувам в направление радиационна онкология, през тези години нашето направление претърпя сериозна промяна и развитие. В днешно време разполагаме с технологии като ПЕТ скенер, Ядрено магнитен резонанс от ново поколение, които дават възможност за цялостен скрининг и визуализиране на туморни клетки, дори в начален стадий, помагат да стадираме заболяването като визуализират и метастази при по-напреднали случаи. След като получим тази информация може да изготвим правилен индивидуален план за лечение за конкретния пациент според неговата диагноза.

Дали ще бъде открит тумора в начален стадий според мен зависи и от пациента, от неговата здравна култура. В момента говоря за България, за съжаление при нас профилактиката не е много разпросранена.  Много често ми се е случвало, когато при мен дойде пациент във втори или трети стадий на зоболяването, като го попитам „Как така изведнъж открихте, че сте в трети стадий на рака? И те ми отговарят – ами всъщност от две години усещах неразположение, но не съм ходил на изследвания.” Така, че технологиите напредват, но и ние хората трябва да сме по-отговорни и загрижени за собственото си здраве.

Проф д-р Мердан Файда: Да, права сте. Но някои ракови заболявания не дават никакви признаци в начален стадий, например рак на гърдата не дава почти никакви признаци, че се е образувал и се развива в тялото на болния. И тук е мястото да кажа, понеже това е най-разпространеното раково заболяване при жените, ако те нямат генетична предразположеност, ако нямат рискови фактори, след 40г. възраст всяка жена задължително трябва да си прави мамограф и ултразвук веднъж годишно. По този начин заболяването може да бъде открито в много начален етап и лечението може да бъде много по-леко и щадящо за пациента, ако е нужна хирургия, може да се извърши, след което да приема по орален път лекарства, и да се излекува напълно , без да се налага да се подлага на  химио или лъчетерапия. Същото се отнася и за рак на шийката на матката, знаете, че това също е много често срещано заболяване. Това заболяване също може да бъде открито в начален етап с подходящите скрининг тестове. Всяка една жена, която води полов живот трябва редовно да си прави цитонамазка и тест за човешки папиломен вирус HPV. Ако резултата на цитонамазката е отрицателен, но HPV е положителен, тогава трябва да се следи много внимателно, защото някои типове на HPV са канцерогенни.  Ако резултата и на двата теста е отрицателен, може скрининга да продължи на по-дълги интервали, но независимо дали пациента има или няма оплаквания трябва да извършва редовен скрининг. При мъжете относно рак на простата, която е най-често срещаната онко диагноза при мъжете в случай, че нямат фамилна обремененост , след 50г. възраст веднъж годишно трябва да си правят PSA тест и преглед при специалист. Също за рак на дебелото черво, ако няма генетична предразположеност,  след 50 годишна възраст поне веднъж на 5 години трябва да се прави колоноскопия. Но ако някой от семейството е развил това заболяване, в този случай препоръчвам диагностиката да започне на много по-ранна възраст.

Ако днес завършвахте медицина, отново ли щяхте да се насочите към същата специалност?

Проф. Д-р Мейдан Файда: Да, със сигурност щях да избера същата специалност. Дори в днешно време имаме много повече възможности, с развитието на технологиите за образна  диагностика се развиха и възможностите за лечение. Например използвайки ултразвук мога да прилагам четири измерна брахитерапия за лечение на рак на простатата, използвайки компютърен томограф,  прилагайки стереотактична радиохирургия, мога да лекувам ракови възли на белите дробове или на други органи, използвайки Ядрено-магнитен резонанс мога да визуализирам всички ракови клетки по меките тъкани и да планирам подходящо лечение. Всъщност използвайки всички тези технологии, мога да планирам и прилагам конкретно целенасочено лечение за всеки пациент.

Разбираме , че радиационната онкология върви ръка за ръка с развитието на технолофиите, и всеки технологичен напредък се отразява и във възможностите за лечение на онкопациенти. Може ли да ни разкажете с какви технологии разполагате във вашето отделение в Лив Хоспитал и за лечение на кои заболявания използвате съответната технология?

Проф. Д-р Мердан Файда: Нашето отделение по радиационна онкология е много добре оборудвано, ние разполагаме с всички технологии, които са ни необходими за да лекуваме  пациентите ни. Има три основни апаратури без, които едно отделение по радиационна онкология не може да функционира добре. Eдно от тях е линейния ускорител Versa HD Hexapod, с който прилагаме стереотактична радиохирургия особено при мозъчни тумори, при метеастатични точки на белите дробове, на черния дроб, тумор на надбъбречна жлеза, метастази по лимфните възли, рак на гърдата. Апаратурата, която използваме за прилагане на брахитерапия също е една от основните, като брахитерапията е малко пренебрегната от новото поколение радиационни онколози, но това е един класически метод който аз в моето отделение предпочитам да прилагам особено при лечение на рак на матката и на шийката на матката се получават удовлетворяващи резултати, също при рак на простата с помощта и на други техники прилагаме четири измерна брахитерапия. Брахитереапията е изключително полезна и при лечение на рак на окото, това е най-подходящия метод в този случай, защото с помощта на брахитерапията имаме възможност да спасим окото на пациента.

А в Турция  откога се прилага брахитерапия за рак на окото, защото през 2015г имах близък, който се нуждаеше от това специфично лечение, но тогава не успях да намеря център в Истанбул, в който да приложим лечението и пациента отиде в Германия, макар, че там беше доста скъпо?

Проф. Д-р Мердан Файда: Вярно е и сега сме само два  центъра в цяла Турция, които можем да прилагаме брахитерапия на око. Само преди няколко години започнахме да я правим,  но в Германия се прилага много по-отдавна. В световен мащаб специалистите, които прилагат брахитерапия при рак на окото са много малко, по-рано очните лекари се занимаваха с тази диагноза, но вече те не предпочитат да лекуват онкологични пациенти. Основните две диагнози от това направление при, които прилгаме брахитерапия са меланом на окото и ретинобластом, което се среща при бебета предимно.

И следващата апаратура, която е много важно и ново технологично развитие в радиационната онкология е MR LinacUnity – магнитен резонанс с линеен ускорител. Ние сме единствен център в Турция, който разполага с най-новия модел  1.5 TeslaMR Linac. Със способността си за изобразяване с най-висока резолюция, MR Linac Unityни предоставя ясен образ, който отделя туморната тъкан от нормалната тъкан и ни помага за прецизно планиране и прилагане на лъчетерапия. В допълнение ни позволява отлична визуализация на меката тъкан при тумори намиращи се в мозъка, шията, коремната област, като в същото време прецизно проследява туморните и нормалните тъкани по време на самото лечение. По този начин виждаме как и колко се повлява тумора от лечението в реално време и всеки ден ние може да планираме лечението според анатомията в настоящия момент. Давам пример с рак на ректума, днес той може да е в определена позиция, но на следващия ден може да е променил местоположението. При класическата апаратура нямате възможност всеки ден да сменяте планираната позиция на лъчите. Но когато пациента легне на MR LInac Unity аз виждам моментното точно разположение и размер на тумора, по този начин мога да планирам много прецизно както дозите, така и посоката на радиоактивните лъчи. Освен това в същото време това е много по-щадящо лечение за пациента, защото визулизацията ми дава максимална възможност да запазя здравите тъкани.

А ако трябва да сравним с химиотерапията, лъчетерапията ли е по-щадяща или химиотерапията? Питам Ви от гледна точка на това, че медикаментите , които се използват при химиотерапии също се развиват и там се предлагат все по-изчистени лекарства, особено в Турция моите пациенти все по-рядко се оплакват от странични ефекти на химиотерапията.

Проф. Д-р Мердан Файда: Във всички направления методите за лечение на онкологични заболявания търпят развитие. Не бих могъл да кажа кое от двете е по-щадящо за пациента. Всеки пациент с онкологично заболяване се разглежда индивидуално. Преди да предложим план за лечение на конкретния пациент ние имаме онкологична комисия, която се събира и взема най-правилното решение за лечението на съответния пациент. В нашата онкологична комисия има хирурзи, медикален онколог, радиационен онколог, радиолог, специалист от нуклеарна медицина. Всички тези специалисти се събират и чрез мултидисциплинарен подход определят най-правилния и най-щадящия план за лечението на конкретния пациент. Има пациенти, които са подходящи само за лъчетерапия или само за химиотерапия, или лъчетерапия и химиотерапия, а при други първо химиотерапия, после лъчетерапия и накрая хирургия, при някои се прилага обратния път, първо хирургия, после химиотерапия и лъчетерапия. Важно е след всеки приложен план да се проследят резултатите за да се определи правилния път за продължение на лечнието. Но пациентите трябва да знаят, че всяко едно лечение има странични ефекти, важното е да допринесем  малксимално за качество на живот, ако едно лечение продължи месеци или години, този пациент да може да живее нормално въпреки диагнозата, да не се налага да е изолиран от близки, колеги и приятели, да не изпитва болки и дискомфорт. В крайна сметка мултидисциплинарния подход е задължителен стандарт, който трябва да се спазва.

Добре, а какво мислите в бъдеще как ще се развие медицината в тази посока? Дали усулията на учените ще бъдат насочени в разработки на медикаменти или в развитие  на високи технологии?

Проф д-р Мердан Файда: Преди години само 30% от пациентите, които се подлагаха на лъчетерапия бяха с метастатични тумори, а сега са 50%. Т.е. това означава, че много малко пациенти с метастази успяваха да стигнат до лъчетерапия, останалите губеха живота си много по-бързо. Но сега с развитие на медицинската онкология и особено развитие на  радиационната онкология живота на пациетите страдащи от ракови заболявания е удължен. Преди години един пациент страдащ от рак на черния дроб имаше два варианта или операция или химиотерапия, но сега възможностите за лечение на тези пациенти, дори с метастази на черния дроб са драстично увеличени именно благодарение на радиационната онкология. Давам пример - за лечение на рак на черния дроб или метастази на черния дроб мога да приложа няколко варианта, мога да използвам стереотактична радиохирургия, мога да използвам MR linac и да локализирам малките метастази и да насоча радиацията към тях за да ги унищожа, мога да приложа брахитерапия, ако има много на брой метастази с колегите от нуклеарна медицина можем да инжектираме венозно радиоактивен материал и  да се опитаме да унищожим всички метастази на един от лобовете на черния дроб. Но комбинация от радиационна онкология и медицинска онкология е най-добрия вариант за лечение особено на пациенти с метастази.

Професоре, искам да поясним за нашите пациенти от България, които имат нужда да получат лечение във Вашето отделение. Какъв е реда, трябва ли да имат болничен престой или може да отседнат на хотел, докато продължава лечението им?

Проф. д-р Мердан Файда: Първо трябва да ни изпрати медицинската си докуметация и образни изследвания, след като ги разгледаме и предложим план за лечение на пациента ние ще уточним според съответния пациент дали ще е необходим болнчен престой. Но обикновено такъв не се налага тогава  пациентите могат да отседнат в хотел и да идват в болницата само за да извършим терапиите. Има някои тумори обаче, които се лекуват трудно, например тумор на шията или хранопровода, тогава почти във всички случаи тези пациенти не могат да се хранят нормално, в тези случаи е необходимо да са в болницата за да можем да им вливаме подсилващи разтвори. Но във всички случаи ние се страем пациента да се върне в страната си в много по-добро състояние, от това в което се е намирал преди да дойде.