Знаехте ли, чe…

Затлъстяването е растяща епидемия.
 • Наблюденията сочат, че през 2010 година 20,5 % от възрастните мъже и 41,0 % от жените в нашата страна, тоест % 30,3 от населението са със затлъстяване.
 • Според проучването TURDEP – I, направено през 2002 година в страната ни, затлъстяване се установява при 12,9% от мъжете и при 29,9% от жените на възраст над 20 години. Докато в проучването TURDEP – II е установено, че тези нива са се увеличили на 27,3% при мъжете и на 44,2% при жените.
 • Затлъстяването с висока скорост настига тютюнопушенето, намиращо се на първо място сред причините за смърт, които биха могли да бъдат предотвратени.

Затлъстяването води до съществени последствия.
 • Често затлъстяването води до сериозни здравословни проблеми като Диабет Тип 2 (T2DM), хипертония, коронарна артериална болест и сънна апнея.
 • При хората с напреднало (морбидно) затлъстяване, вероятността за смърт, причинена от свързаните със затлъстяване болести е 9 пъти по-висока от вероятността за смърт причинена от операция.

Много хора смятат, че не са затлъстели, а само имат наднормено тегло !
Сериозните последствия на затлъстяването

Когато човек със затлъстяване не успее да свали достатъчно килограми, в телесните му системи се появяват сериозни проблеми.

Повишаването на ИТМ (Индекс на Телесна Маса),  води до намаляване на жизнените очаквания.


СКЪСЯВАНЕ НА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТА ИТМ

Последици от затлъстяване

 • Затлъстяването е пряко свързано с кардиоваскуларните заболявания, които са най-важната причина за смърт в света и с T2DM, който е най-голямата заплаха за човешкото здраве на 21‘ви век.
 • Наднорменото тегло или затлъстяването са сред първите три причини за смърт, които биха могли да бъдат предотвратени. През 2000 година 112.00 от смъртните случаи определени като „други“, са свързани със затлъстяването.Определение на затлъстяването

Затлъстяването се определя като заболяване възникващо в резултат на приемането на по-голямо количество енергия чрез храните (калории) от количеството изразходвана енергия и складирането на излишната енергия в тялото във вид на мазнини (30% или повече), както и влияещо негативно върху качеството и продължителността на живота.

Изчисляване на Индекса на телесна маса
ИТМ между 25 и 30 kg/m²Наднормено тегло
ИТМ между 30 и 35 kg/m²Затлъстяване II степен
ИТМ между 35 и 40 kg/m²Затлъстяване I степен
ИТМ равен и над 40 kg/m²Морбидно затлъстяване


Как изглежда затлъстяването отвън ?

Голяма част от обществото е или със затлъстяване или с наднормено тегло, но въпреки това не го осъзнава. Нека погледнем във фигурата по-долу, как изглежда жена с ръст 163 см според ИТМ.

Голяма част от обществото има проблем с наднорменото тегло
 
Затлъстяването и заболяванията съпътстващи затлъстяването причиняват редица състояния на инвалидност и смърт по света и същевременно създават и съществена финансова тежест върху системата на здравеопазването. Затлъстяването е сложно заболяване влияещо негативно на множество телесни функции и нарушаващо метаболизма и хормоналната система на човека.

Затлъстяването е заболяване влияещо негативно на множество телесни функции
 Причини за затлъстяване

Съществуват множество фактори играещи роля в затлъстяването при хората. Най-съществените от тях са генетичната структура, околната среда и личните предпочитания на лицето.

Причини за затлъстяване
 
Телесното ни тегло и съдържанието на мазнините, се регулират със сложна сигнална система в тялото ни. Тези сигнали контролират апетита, храносмилането, енергийния баланс и метаболизма, и поддържат теглото и съдържанието на мазнини в тялото на фиксирано ниво или „референтна точка“.

Когато телесното ни тегло и съдържанието на мазнините паднат под референтната ни точка, тялото ни задейства разнообразни защитни механизми, които да предпазят телесното ни тегло и мазнините, срещу опасността от смърт от глад. Това правило е валидно за всеки един индивид, независимо дали е със затлъстяване или не. Д-р Давид Кац, Директор-Учредител на Изследователския център за предотвратяване на заболявания към Йейлския Университет обяснява този въпрос по следния начин : „В голяма част от историята на човечеството е било трудно намирането на калорични храни и приемането на калории, поради тази причина човешкият вид притежава безброй естествени защитни механизми срещу риска от смърт от глад. Но, нямаме никаква защита срещу преяждането, защото в историята на човечеството никога досега не се е появявала такава необходимост.“


 
Защо диетата и упражненията може да не са достатъчни в борбата със затлъстяването?

Тялото се стреми да пази референтната си точка, поради което при хората със затлъстяване диетата и упражненията обикновено не са ефективни за постигането на здравословно тегло и поддържането на това тегло за дълъг период от време. Мозъкът на човек със затлъстяване прилагащ диета, смята, че тялото е в състояние на глад и задейства защитните си инстинкти. В резултат на това се стреми да складира високо енергийните си телесни мазнини и затруднява свалянето на килограми.

Според едно важно Шведско проучване, 90 килограмов човек борещ се със затлъстяването единствено с диета и упражнения след двадесет години може да си осигури трайно сваляне на едва 1,8 кг. ⁵⁷   95% от страдащите от затлъстяване отслабнали посредством изтощителни програми за отслабване възвръщат обратно свалените килограми (или повече от тях) в рамките на две до пет години.

Мозъкът задейства защитните си инстинкти при диетаЗаболявания съпътстващи затлъстяването

Затлъстяването влияе на почти всички органи на тялото.
По-долу може да видите разпространените съпътстващи затлъстяването заболявания.
 • Мигрена
 • Депресия
 • Сънна апнея
 • Висок холестерол
 • Хипертония
 • Астма
 • Рефлукс
 • Инконтиненция
 • Стерилитет
 • Ставни заболявания
 • Васкуларни заболявания

С повишаването на ИТМ на болния човек, се увеличава и честотата на появата на разпространените съпътстващи затлъстяването заболявания. Например, при хората с ИТМ под 25 kg/m² честотата на поява на диабет е само 4%, докато при повишаване на ИТМ над 40 kg/m² тази честота се увеличава до 22%.

Заболяванията съпътстващи затлъстяването се увеличават с повишаването на ИТМ.

Разпространение на съпътстващите затлъстяването заболявания според теглото

Съпътстващи заболявания на затлъстяването