Какво представлява ботоксът?

Бариатрична хирургияБотоксът е медицински протеин, който се синтезира от бактерия, наречена "Clostridium Botulinum" и се въвежда в тялото чрез инжектиране. Този протеин блокира предаването на нервните импулси в областта на прилагане, благодарение на което съкращаването на мускулите се възпрепятства за срок от 4 до 6 месеца.

Повече от 10 години ботоксът се използа за лечение на очни болести и неврологични заболявания, а същои за третиране на бръчки и предпазване от свръхизпотяване (хиперхидроза).

Благодарение на свойството си да блокира съкращението на мускулите, ботоксът е ефективен както при лечение на кривогледство, предизвикано от нежелано съкращение на очния мускул, и неврологични заболявания, съпроводени с мускулни спазми, така и при премахване на мимически бръчки.Какво представлява "стомашният ботокс"?

Стомашният ботокс е неоперативен метод за лечение на затлъстяване, прилаган по света от 10-15 години, при който чрез ендоскопия се постига временно блокиране на стомашните нерви и мускули, повлияващи апетита и чувството за глад.
Поставянето на стомашен ботокс трае 15-20 минути, след което предизвикващите апетит и чувство за глад стомашни нерви и мускули биват блокирани за срок от 4 до 6 месеца. Това води до намаляване на апетита и забавяне на изпразването на стомаха. Удълженият престой на храната в стомаха осигурява по-дълготрайно чувството за ситост. Така се постига намален прием на храна и сваляне на килограми.
Докато в нормалния случай приетите въгрехидратни храни напускат стомаха за 2 до 4 часа, след поставяне на ботокс времето за изпразването му се удължава до 12 часа. Тъй като стомашният ботокс се прилага и в тези области на стомаха, които секретират хормона на глада, методът е ефективен за намаляване на апетита и удължаване на периода на ситост. Чрез поставяне на ботокс в стомаха за срок от 6 до 8 месеца се осигурява загуба на 20-25% от теглото на пациента със затлъстяване и достигане до идеалното за него тегло.Как се прилага "стомашен ботокс" за неоперативно лечение на затлъстяването?

Инжектирането на ботокс е съпроводено с прилагане на ендоскопия (гастроскопия), която позволява да се види в детайли вътрешността на стомаха. Поради това единственият дискомфорт, който пациентът усеща е убождането при венозното поставяне на упойката преди прилагането на гастроскопия.
Тъй като стомашният ботокс се поставя по ендоскопски метод, не е необходима каквато и да било предоперативна подготовка. Преди да се пристъпи към въвеждане през устата до стомаха на ендоскопския апарат, представляващ тръба с камера на края, на на пациента се дава седатив за постигане на релаксация. След като апаратът достигне до стомаха и се получи образ, в съответните области се инжектира ботокс. След процедурата, продължаваща средно 15-20 минути пациентът бива събуден, а час-два по-късно изписан. Описаната процедура се прилага от доц. д-р. Салих БОГА, специалист по гастроентерология и вътрешни болести.За кои пациенти е подходящ "стомашният ботокс", като неоперативен метод за лечение на затлъстяването?


Инжектирането на ботокс в стомаха е ефективен метод за лечение на затлъстяването, който през последните години набира популярност в страната и чужбина. За пациентите, които са затруднени да спазват диети за отслабване и редовен двигателен режим и такива, които имат здравословни проблеми, свързани със затлъстяването, но не успяват да свалят килограми с диета, този метод на лечение е революционен. Този метод е приложим за пациенти с индекс на телесна маса (ИТМ) под 35. Прилагането на стомашен ботокс не се препоръчва за лица с индекс на телесна маса над 35.
При наличие на заболявания от рода на язва на стомаха, гастрит и язва на дванайсетопръстника, стомашният ботокс следва да се приложи след лечението им.Предимства на стомашния ботокс

  • за 6-8 месеца пациентите свалят 20-25% от килограмите си и постигат идеално тегло
  • Наблюдава се значително подобрение и при другите, придружаващи затлъстяването заболявания
  • Благодарение на високата степен на безопасност на метода "стомашен ботокс", който трае от 4 до 6 месеца, вероятността от проява на странични ефекти е минимална. Прилагането на стомашен ботокс е напълно безопасен метод.


На каква възраст може да се приложи стомашен ботокс?

Прилагането на метода е подходящо за лица от 18 до 65-годишна възраст, чийто индекс на телесна маса (ИТМ) не превишава 35.Безопасно ли е прилагането на стомашен ботокс? Има ли странични ефекти или рискове?


Действието на стомашния ботокс трае от 4 до 6 месеца. Прилагането на стомашен ботокс няма странични ефекти и не носи рискове. Методът е безопасен и осигурява висока успеваемост при лечение на затлъстяване. Час-два след процедурата пациентите напускат болницата на собствен ход. В редки случаи след прилагане на метода могат да се наблюдават странични ефекти като повдигане, лошо храносмилане и подуване.Кога се проявява ефектът от прилагането на стомашен ботокс?


3 дни след прилагане на метода започва да се наблюдава намаляване на апетита и чувството за глад. След първата седмица този ефект се проявява в максимална степен и продължава от 4 до 6 месеца.Може ли прилагането на стомашен ботокс да се повтори?


Чрез прилагането на метода е възможно в рамките на 6-8 месеца да се постигне идеалното за пациента тегло. Лицата, които в този срок са свалили определен брой килограми, но не са достигнали до идеалното за тях тегло, могат да прибегнат до повторно прилагане на стомашен ботокс, така че да продължат да отслабват.Лекари в отделениетоДоц. д-р. Салих Боа

Доц. д-р. Салих Боа

Специалист по гастроентерология