Доц. Д-р Мурат ЧааФренския хирург Доц. д-р Мурат Чаа - специалист по бариатрична и диабетна хирургия гостува в гр. София за пресконференция и безплатни консултации с пациенти от България.

На 21-ви ноември 2019 г. в гр. София се проведе пресконференция относно най-съвременните и ефективни методи за хирургическо лечение на наднормено тегло, затлъстяване или диабет тип 2.

По покана на Г-жа Мерилин Хасанова, която е управител  на Здравната платформа за лечение в Турция „Живот за теб“, Френския хирург Доц. д-р Мурат Чаа специалист по бариатрична и диабетна хирургия към болница Мемориал Истанбул представи най-съвременните и щадящи методи за хирургическо лечение на затлъстяване и диабет тип 2, а именно чрез прилагане на лапароскопска или роботизирана хирургия.

Специалиста коментира, че с индивидуален подход на лечение прилага 5 различни метода на хирургическо лечение.

Мерилин Хасанова, коментира,че затлъстяването е пандемия в 21век и за съжаление с всяка изминала година статистика са все по-тревожни. Прогнозите са, че до 2050г 30% от населението ще страда от чернодробни увреждания следствие на затлъстяването.В България 1/3 от населението в зряла възраст е с наднормено тегло или затлъстяване. Диабет тип 2, преди години се проявяваше при пациенти след 20г възраст , а днес вече диабет тип 2 може да се открие при деца на 3г възраст.  От 2015г започнах да следя развитието на медицината в посока лечение на затлъстяване и диабет тип 2 и се опитвам да информирам българските граждани за възможностите за лечение в Турция, защото Турция вече се изравни със световните стандарти по успеваемост и вероятно скоро ще ги изпревари.

Съвместно с болница Мемориал в Истанбул, Ви представям един от най-добрите хирурзи в света, който извършва хирургическо лечение на затлъстяване и диабет тип 2, а именно Доц. Д-р Мурат Чаа. Последните 20год хирурга специализира и практикува във Страсбург, от 2018год е привлечен в престижната болница в Истанбул. По този начин пациентите от България получават възможност да се лекуват по френски стандарти, които прилага хирурга, а в същото време цените за това лечение са много по-достъпни в Истанбул в сравнение с Френските болници.Др. Мурат ЧааДоц. д-р Мурат Чаа има оперирани 1700 пациенти по презентираните методи. Аз работя с хирурга от началото на 2019г и всички пациенти, които съм насочила за лечение при него са изключително доволни и постигат невероятни резултати.‘‘

Доц. д-р Мурат Чаа сподели, че затлъстяването е болест и трябва да се лекува навреме, защото, ако не се проведе правилно лечение, затлъстяването причинява допълнителни усложнения и дава предпоставки за развитие на придружаващи заболявания като диабет тип 2, хипертония, ставни увреждания, дихателни проблеми, мастна дистрофия на черния дроб, бъбречни увреждания, сънна апнея, а при пациенти с ИТМ (Индекс на телесна маса) над 40 е доказано, че продължителността на живота на пациентите се скъсява между 8 и 13год.

Освен това начина на живот, който водят допринася за развитието на психологични проблеми, социална изолация, невъзможност да прекарват пълноценно време с децата си със семейството си, намаляване на сексуалната активност при възрастни, неправилно оформяне на половите белези по време на тийнейджърска възраст, което причинява психологична травма на тези деца и намалява тяхното самочувствие.

Правилно приложеното хирургическо лечение  дава възможност на тези пациенти да излязат от този сложен начин на живот, пълен с неприятности и усложнения. При пациенти с диабет тип 2, които са обречени да приемат медикаменти до края на живота си, прилагам диабетна хирургия чрез робот Да Винчи.

След приложеното хирургическо лечение до 2-3 месеца след операцията диабета се елиминира напълно и се прекратява приема на лекарства, резултатите са с гарантирана трайност до 25г.

Методите като така нар. стомашен пръстен или стомашен балон са неефективни и освен това водят до редица усложнения, аз не прилагам тези методи, но 1/3 от пациентите, които оперирам са за да поправя усложненията възникнали след прилагане на тези методи от други хирурзи.  

За съжаление миналата година има 13 смъртни случая с балон, а смятам, че инжектирането с ботокс е много опасно и ще има още загинали пациенти, тъй като се отделят токсини в организма.“, предупреди доц. Чаа.

Хирургът показа и своя сертификат от френското Министерство на здравеопазването като поясни, че никой не може да практикува бариатрична и диабетна хирургия във Франция без този документ. Показа и документа за членството си в Комисия по затлъстяване на Франция.

Прилаганите иновативни методи от д-р Чаа с помощта на мултидисциплинарен екип от специалисти спомагат за лечението на диабет тип 2, хипертония, сънна апнея, рак, артроза, панкреатит, ставни увреждания, разширени вени.На срещата присъстваха успешно излекувани пациенти от БългарияНа срещата присъстваха и успешно излекувани пациенти от България. Те пристигнаха със широки усмивки и подаръци, изказаха своите благодарности на хирурга и споделиха резултатите си от проведеното хирургическо лечение в Истанбул. Един от примерите за успешното лечение на специалиста доц. Мурат Чаа е певецът  Артур Надосян, познат в България като Златният глас на Армения.

Артур сподели, че на 25-ти юли 2019 г.е бил  опериран от доц. Мурат Чаа – „при пристигането си в болницата, тежах  206 кг с придружаващи заболявания като инсулинова резистентност,  хипертония, стомашна херния, рефлукс и подагра.

Към днешна дата близо четири месеца след операцията съм свалил  50 кг от наднорменото тегло и по-голямата част от заболяванията са излекувани“ сподели той.  

След пресконференцията Френския хирург проведе безплатни консултации с пациенти от България, Мерилин Хасанова, която организира безплатните консултации сподели, че пациентите се интересуват предимно от диабетна хирургия, а метода, който прилага Френския хирург е изключително иновативен и е популярен във Франция, но дори в Турция все още  хирурзите  не са запознати с този метод.

„Аз съм изключително горда и щастлива, че имам възможност да работя с един от най-добрите специалисти в света, високият професионализъм и изключителни резултати, които постига ме карат да се радвам на щастието и позитивна енергия на излекуваните пациенти“ коментира тя.За допълнителни въпроси:
Мерилин Хасанова
Tел.: +359 890 187777
Email: merilin.hasanova [at] jivotzateb.bg

Или през нашата форма.Доц. Мурат Чаа завършва Медицинския факултет към Истанбулския Университет първо по медицина и след това по обща хирургия към същия Университет. През 2000-та година става ръководител на Катедра за Трансплантация на множество органи към Университет Луи Пастьор, Университетска болница Страсбург, Франция.

Специализации на доц. Чаа:
  • през 2008 г. специализира хирургия на черен дроб и панкреас в Университетска болница Страсбург;
  • през 2011 г. - хирургия на хепатобилиарната система  към Ле Кремлен Бисетр в Париж;
  • през 2012 г. - онкологична хирургия пак в  Ле Кремлен Бисетр Париж;
  • през 2012 г. -  съдова хирургия и трансплантация на панкреаса към  Университетска болница Страсбург;
  • през 2016 г. - спецализира бариатрична и метаболитна хирургия  към Поликлиника за затлъстяване към Европейската болница Жордж Помпиду.