Пиша този здравен блог за да помогна на българските граждани, които търсят лечение в Турция. Винаги се старая да се поставя на мястото на хората, които имат здравословен проблем и търсят начин за да подобрят здравето и качеството си на живот. Всеки човек има право на живот и всеки от нас може да изпадне в подобна затруднена ситуация. От 5 години работя в сектор Здравен туризъм и по-точно организирам посещението на Български граждани в частни Турски болници с цел диагностика, лечение или рехабилитация.

За нивото на здравеопазването в Турция и качеството на медицинските услуги в Турските болници съм писала статии и съм давала интервюта за различни медии, но най-важната роля за успешното лечение на болния човек, играе лекуващия лекар. В този ред на мисли подготвих тази статия за да помогна на хората, които имат нужда от тази информация. Знам, че хората които търсят лечение в Турция се затрудняват изключително, защото не говорят турски език и информацията, до която достигат е ограничена.

Ще ви представя топ 5 най-добрите Турски лекари, но всъщност това не е класация, а всеки един от специалистите е най-добрия в съответното направление, според моите наблюдения и мнения от пациенти. Всички пациенти, които съм насочила за лечение към тях са успешно излекувани и то по най-съвременните и щадящи методи на лечение. Точно заради опита, който имам с тези невероятни специалисти бих искала да ви запозная с всеки един от тях. Към представянето на всеки специалист, ще разкажа и по една реална история с реални пациенти и щастлив край.


Ето и нашите топ медицински специалисти на територията на република Турция:
Доц. Д-р Мурат УлусанДоц. Д-р Мурат Улусан

Специалист Уши, нос, гърло, Онкологична хирургия, Онкология

Въпреки младата си възраст, лекаря ме впечатлява по време на всеки пореден случай, който насочвам за лечение при него. Ще споделя случая на една пациентка от България, която изпратих съвсем скоро. Момичето е на около 30год, след преглед във Варненска болница и казват, че има голям тумор на гърлото, който трябва да се оперира веднага, но това може да довело до увреждане на гласните струни. Тъй като момичето се занимава с пеене, тази новина я беше сринала психически.

Друг пациент, на който също съм помагала по-рано за да се лекува в Турция, и дава моите координати. Деня, в който ми се обади момичето беше изключително притеснено и обезпокоено от ситуацията, в която се намира, буквално усещах дори по телефона, че тя е изпаднала в паника и трепери от страх. Опитах се да я успокоя, доколкото мога като и казах, че познавам много добър специалист, който ще я приеме и ще направи най-доброто за нея. По най-бързия начин организирах пътуването и прием при Доц. Д-р Мурат Улусан.

След 2 дни пациентката вече беше в Истанбул и приета от лекуващия специалист. След като той направи необходимите прегледи и изследвания, съобщи на пациентката, че няма да е нужно да се прави операция. Той приложи метод от интервенционална радиология и без никакви разрези или операции успя да изчисти образованията от гърлото на пациентката. Всичко приключи за два дни, пациентката се прибра в България след седмица и вече дори забрави за проблема си. Няма никакво увреждане на гласните струни.

Това е само една от приказките с добър край. Доц. Д-р Мурат Улусан е изключително успешен и добър в неговите специалности, освен това той прави едни от красивите и естествени ринопластики. Към него могат да се обърнат всички пациенти, които имат проблем с уши, нос и гърло.Доц. Д-р Салих БоаДоц. Д-р Салих Боа

Специалист гастроентеролог

Доц. Д-р Салих Боа, завършва медицинския факултет към най-престижния Университет в Турция - Хаджеттепе. След първата специализация по вътрешни болести, печели следдокторска стипендия и специализира гастроентерология в център по трансплантации Ню Хевън към Йейлския Университет в САЩ. Той е един от любимите ми специалисти, работя с голямо удоволствие с него. Доц. Д-р Салх Боа е изключителен гастроентеролог и винаги се се справя успешно и с най-трудните случаи, които съм насочвала към него. Ще разкажа един от тези трудни случаи, които той разреши в максимално бърз срок с изключителна прецизност.

Става въпрос за пациент от България мъж на 44год. Пациента имаше проблем с панкреаса, но без поставена точна диагноза. Ходил е при най-различни гастроентеролози в България, но никой не беше успял да постави диагноза на човека. Беше се подложил на две операции в България и му бяха насрочили трета. Пациента се свърза с мен по препоръки от други доволни пациенти. В първия телефонен разговор той звучеше много нещастен и обезнадежден. Сподели, че в началото е имал оплаквания, но след всяко проведено неуспешно лечение състоянието му се влошава, болките се увеличават до толкова, че дори не може да се храни и не може да спи от болките, които изпитва.

Беше изтощен физически и психически от състоянието, в което се намира, качеството на живот беше изключително лошо. Веднага се свързах с Доц. Д-р Салих Боа, споделих цялата история на пациента, изпратих му и направените изследвания в България и го помолих да помогне в най-кратък срок. Той разгледа подробно всички документи и покани пациента на преглед и изследвания. С оглед състоянието на пациента веднага организирах пътуване и прием в болница Мемориал в Истанбул. Доц. Д-р Салих Боа подходи с изключителен професионализъм и човечност, за два дни приключи всички изследвания и в рамките на една седмица, на пациента беше поставена точна диагноза, която в България две години нито един специалист не е успял да постави и да приложи правилно лечение.

За съжаление диагнозата беше рак на панкреаса и то в напреднал стадий, обхванал изцяло целия панкреас. Оказа се, че не е трябвало да се подлага на хирургическо лечение, тъй като това допълнително е засилило разпространението на раковите клетки. След успешно поставената диагноза, пациента беше приет за лечение от екип от отделението по онкология. Те също се погрижиха да изготвят най-добрия план за лечение и започнаха да лекуват пациента. Само след около 2 седмици болките бяха овладяни и се прилагаше точно лечение, което също даде положителни резултати. След завръщането си в България, пациента ми се обади, като изказа огромни благодарности на Доц. Д-р Салих Боа, защото благодарение на него след 2,5 год ходене по мъките, пациента най-накрая беше с правилна диагноза и подходящо лечение.Проф. Д-р Енгин ЧакарПроф. Д-р Енгин Чакар

Специалист по Физикална терапия и рехабилитация & Алгология & Електро диагностична неврология

Проф. Д-р Енгин Чакар е водещ на отделението по физиотерапия и рехабилитация към болница Мемориал. Отделението от своя страна разполага с най-високотехнологично оборудван роботизиран център по физиотерапия и рехабилитация в Европа. Центъра разполага с най-съвременни световни технологии за физиотерапия и рехабилитация.

Центъра разполага с роботизирано легло за ранна рехабилитация и вертикализация Ериго, роботизирано устройство Локомат про фиид за изграждане на походката, робот Армео пауър уит Манова за изграждане двигателните функции на ръце, рамо и пръсти на ръката, космическа среда без гравитация Алтер Джи за възстановяване функциите на ходене, както и много други технологии, които помагат на пациентите загубили двигателните си функции.

Ще ви разкажа историята на пациент на 42год от гр. Русе - Йосиф Йосифов. През месец юли той претърпява инцидент, по време на ремонт на къща на негов приятел, бетонна плоча пада върху него и буквално го премазва. В Русенската болница се провеждат няколко тежки животоспасяващи операции, след които е преместен в частна болница в София, където се подлага на допълнителни стабилизиращи операции. В началото на месец август го изписват на носилка и казват, че поради увреждане на гръбначния мозък и прекъснат гръбначен стълб, няма шансове да проходи.

Близките на пациента се свързаха с мен, веднага направихме консултация с Проф. Д-р Енгин Чакар, той беше притеснен, от това което прочете в медицинската документация на пациента, но все пак каза, че е готов да приеме пациента веднага и да започне работа по възстановяване на двигателните му функции. Към днешна дата пациента премина първи двумесечен етап на рехабилитация и резултатите развълнуваха и насълзиха очите на близките му от щастие. Йосиф вече може да сгъва и разгъва и двата си крака, движи дори и пръстите на краката си, освен това без чужда помощ се премества от леглото на количката и се обслужва сам.

За някои хора тези резултати могат да не звучат толкова впечатляващо, но за един човек прикован изцяло на легло, които дори не можеше да се обърне сам в леглото, тези резултати са чудо. Предстои заминаването му в Истанбул за втория етап от рехабилитацията, където вече ще се работи върху баланса и изграждането на походката. Аз нямам търпение да започне втория курс от физиотерапията в Истанбул и час по-скоро да видя този млад и енергичен човек се връща ходейки при семейството и близките си. На проф. д-р Енгин Чакар му благодаря с цялото си сърце и душа и му пожелавам да е жив и здрав и да помага на още много хора в подобна ситуация да се върнат към живота и близките си.Доц. Д-р Мурат ЧааДоц. Д-р Мурат Чаа

Специалист по бариатрична и метаболитна хирургия

Доц. Д-р Мурат Чаа завършва Медицинския факкултет към Истанбулския Университет, след което продължава обучението си по обща хирургия. През 2000-та година става ръководител на катедра за Трансплантация на множество органи към Университетска болница Страсбург. Следват редица специализации във Франция първо по хирургия на черен дроб и панкреас, съдова хирургия и трансплантация на панкреаса, хирургия на хепатобилиарната система, онкологична хирургия и последната му специализация е по бариатрична и метаболитна хирургия.

След 20годшна блестяща кариера в най-престижните Френски болници, Доц. Д-р Мурат Чаа се завръща в Турция и започва да лекува пациенти в болница Мемориал. Веднага още тогава направих контакт с него и го попитах дали би желал да лекува и пациентите от България. Споделих му, че въпросната бариатрична хирургия вече се извършва и в България, но имам огромно желание да насочвам пациенти към него тъй като резултатите, които постига той са удивителни и бих искала и българските пациенти да имат възможност да се лекуват при специалист от подобно високо ниво. За мое щастие отговора беше позитивен и аз веднага започнах да организирам пациентите ми, които са с високо наднормено тегло и множество усложнения.

Ще споделя историята на един бивш футболист, който след като прекратява футболната си кариера в следващите години започва да качва килограми и в крайна сметка теглото му достига до 220кг с множество придружаващи заболявания. Той страдаше от диабет тип 2 и приемаше ежедневно медикаменти за да поддържа състоянието си, страдаше от сънна апнея използваше апарат за да спи, освен това се налагаше да спи отделно от семейството си защото по време на съня си хърка, дотолкова, че никой не може да спи в същата стая.

Страдаше от болки в ставите и се движеше трудно, хипертония и черния дроб беше омазнен, което също може да причини сериозни последствия. Доц. Д-р Мурат Чаа, прие пациента и назначи необходимите предварителни изследвания, след резултатите планира индивидуален подход на лечение спрямо състоянието на пациента. Операцията протече перфектно, а резултатите са невероятни.

Само няколко седмици след операцията всички придружаващи заболявания на пациента бяха излекувани, а наднорменото тегло се стопяваше бавно, но славно. Пациента вече не приема никакви лекарства нито за високото кръвно, нито за диабета. Сънната апнея напълно елиминирана, без нужда от апарат за спане и хъркането вече е спомен. Сега пациента продължава да ходи на контролни прегледи през няколко месеца, но на лицето му е изписано щастието и задоволство от проведеното лечение. Не пропуска при всеки разговор да изказва своите благодарности на лекуващия си хирург специалист – Доц. Д-р Мурат Чаа. Аз също му благодаря за високия професионализъм и отношение. За мен е истинско удоволствие и гордост да работя със специалисти от подобно ниво!Високият професионализъм и отличните резултати от проведеното лечение, са ключови в избора на добър медицински специалист, на който да се доверим.

За нас е от изключително значение пациента да получи най-доброто и съвременно медицинско обслужване и лечение. Ето защо, работим с най-добрите и висококвалифицирани лекари-специалисти на територията на Република Турция.

Ако желаете да се свържете с тях, да получите безплатна консултация или второ медицинско мнение, не се колебайте да ни пишете през формата за онлайн запитване или контакти - ние сме на Ваше разположение!